16 juni, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningVerplichte bijstand van advocaat tijdens verhoor door politie(marechaussee)?

Verplichte bijstand van advocaat tijdens verhoor door politie(marechaussee)?
V

In een langverwachte uitspraak heeft het EHRM in de zaak SEBALJ v. CROATIA, bepaald dat verklaringen van bewijs, verkregen tijdens een verhoor zonder de aanwezigheid van een advocaat, ontoelaatbaar zijn. Door deze uitspraak is het recht van verdachten op bijstand van een advocaat tijdens politieverhoren boven elke twijfel verheven: iedere zaak waarbij de raadsman toegang tot het verhoor wordt geweigerd, kan over de kop gaan.

(Bron: Advocatenblad)

Nu zullen vele lezers zeggen, maar als je niets hebt gedaan, dan heb je toch ook niets te verbergen? In een ideale wereld klopt dat, maar daarin leeft u niet. Ik heb een kast vol met strafzaken van mensen die mij bij binnenkomst verbijsterd lieten weten; “dat dit mij is overkomen…”

Iedere strafrechtadvocaat zal u vertellen dat 9 van de 10 verdachten die een verklaring bij de politie afleggen, zichzelf daarmee de das omdoen. Zelfs voor opsporingsambtenaren is het moeilijk om de juridische grenzen tussen bijvoorbeeld diefstal, heling en verduistering aan te geven. Op grond van artikel 39 lid 2 onder m AMAR kunt u overigens na een veroordeling wel worden ontslagen.

U bent geïnformeerd!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: