Defensie nam 11 september 2012 definitief afscheid van de Lynx helikopter. Na 36 operationele dienstjaren werd het vliegende icoon en trouwe bondgenoot door de Commandant Luchtstrijdkrachten en de Commandant Zeestrijdkrachten officieel uit dienst gesteld.
De Lynx helikopter kwam in de zeventiger jaren van de vorige eeuw in dienst bij de Koninklijke Marine. In het begin waren maar liefst 3 verschillende versies te bewonderen type a: voor transporttaken Type b: met een hijsinstallatie voor een sonar, en type c: die een MAD (Magnetic anomaly detection ) meevoerde. In de tachtiger jaren werden de heli’s omgebouwd naar D standaard.
De aan wal gestationeerde helikopters voerden van thuisbasis Maritiem Vliegkamp de Kooy transportvluchten, opsporingstaken, reddingsacties en medische evacuaties uit. De aan boord gestationeerde helikopters ondersteunden operationele taken zoals OTHT (Over The Horizon Targeting) opsporing en vernietiging van onderzeeboten, reddingsacties en medische evacuaties.
Het belang van deze heli in de afgelopen decennia mag niet onderschat worden. Sinds de indienststelling werd de Lynx onder andere ingezet voor hulpverlening bij orkaan Katrina in de VS (2005) en orkaan Felix in Nicaragua (2007)en na de waternoodramp in Suriname(2006)
Maar ook gedurende vredesoperaties in: Liberia (2001), Eritrea(2003), Kosovo(1999) en in de Perzische Golf (1991)
Ook in counterdrugoperaties (4200kg drugs in 2008) en antipiraterijmissies (Somalië) bewees de helikopter vele malen haar waarde. In Nederland heeft de Lynx meer dan 1300 Search and Rescue vluchten uitgevoerd. Ondermeer, humanitaire bijstand bij de watersnoodramp in Limburg (1995) De Lynx heeft sinds haar bestaan meer dan 161.000 vlieguren gemaakt, waarbij het oudste airframe (1976) 8000 vlieguren op de teller heeft staan. Van de 24 bestelde Lynxen zijn er 4 door verschillende omstandigheden afgeschreven.
In Nederland verdwijnt de Lynx, maar aan het succes verhaal komt schijnbaar geen einde. De Britse strijdkrachten ontvangen de komende jaren 62 spiksplinternieuwe helikopters die direct afstammen van de Lynx maar die onder een andere naam gaat vliegen de AW159 Wildcat. In Nederland zal de rol van de Lynx worden overgenomen door de NH90 die 2015 officieel in dienst komt. Tot die tijd worden de taken van de Lynx overgenomen door de AB242 ,de Cougar en de Belgische Alouette III.
Personeel en oud personeel hadden vorige week al afscheid genomen. Tijdens een reünie ter gelegenheid van de uitdienstneming van dit toestel waren vele honderden oud personeelsleden naar de Kooy gekomen. De reünisten vermaakten zich prima. Soms hadden zij elkaar al in geen 25 jaar niet meer gezien. Waar een afscheid al niet goed voor is.
Fly right, fly Lynx!