Shell hoopt tientallen personeelsleden van defensie die door bezuinigingen op straat komen te staan, aan een baan te helpen. Dit stond er in verschillende media te lezen. De multinational en het Ministerie van Defensie tekenden daarvoor een overeenkomst die loopt van 2 april 2013 tot en met 31 maart 2014.
De afspraken kunnen telkens met wederzijdse instemming met een jaar worden verlengd.
Shell is vooral op zoek naar mensen voor logistieke functies, onderhoudspersoneel, operators en voor de afdeling contracts & procurement. En het bedrijf meent, ‘We weten dat het defensiepersoneel beschikt over eigenschappen en competenties die goed bruikbaar zijn voor Shell.’
‘Denk aan samenwerken, flexibiliteit, servicegerichtheid en veiligheidsbewustheid. Een logische samenwerking dus’, aldus directeur personeelszaken van Shell in de Benelux en Frankrijk. Hij ziet voldoende kansen om de (ex-)militairen in dienst te nemen, onder meer op de fabrieken in Pernis en Moerdijk.
Shell en defensie zullen maandelijks om de tafel gaan zitten om relevante vacatures door te nemen. Volgens de ondertussen afgetreden HDP generaal v.d. Water is defensie zeer tevreden met de samenwerking ‘voor nu en mogelijk ook voor de toekomst.’ Vorig jaar nam Shell in Nederland 690 nieuwe medewerkers aan, van wie er 484 een technische achtergrond hebben.
Misschien is het ook goed om naar de keerzijde van het verhaal te kijken. In 1990 werden ook militairen gelokt naar op het oog solide functies binnen het bedrijfsleven. Maar velen werden na een jaar ontslagen waarbij terugkeer naar defensie onmogelijk was. Tegenwoordig kan een werkgever twee jaar een tijdelijk contract bieden. Goed kijken naar de geboden functies. De ODB pleit ervoor dat militairen die de dienst moeten/gaan verlaten grondig op hun terugkeer worden voorbereid. Liefst met een degelijke en gecertificeerde opleiding.