DEN HELDER –  De onafhankelijk Defensiebond (ODB) gaat de hoogste personeelsbaas van het ministerie van defensie voor de rechter dagen omdat hij de bond verbiedt op kazernes van Defensie te werken.

De bond, die via internet werkt en goedkoop is, groeit snel. Maar mag op kazernes geen voorlichtingsbijieenkomsten houden of nieuwe leden werven. Dit omdat de ODB niet meedoet aan het centraal overleg bij Defensie, waar salarisafspraken worden gemaakt tussen de bonden en werkgever. Hiervoor zou de ODB zich aan moeten sluiten bij een centrale voor overheidspersoneel, zoals FNV of CNV. Hoofddirecteur personeel luitenant-generaal W. van de Water verbood kazernecommandanten de ODB een platform te bieden. ODB-voorziter Erik Jurriëns is woedend. “De hoofddirecteur grijpt in in het recht van een vakbond. Wij hebben het recht om onze leden te informeren. Uiteindelijk duist wat hij doet in tegen de grondwet.”

Jurriëns claimt zijn plek bij het georganiseerd overleg. “Wij voldoen aan de voorwaarden, hebben ons aangesloten bij de Unie van Onafhankelijke Vakorganisaties (UOV). Ik heb Van de Water gevraagd ons bij het overleg toe te laten, maar hij reageert niet op brieven. We worden genegeerd. Dan blijft alleen de gang naar de rechter over.

Volgens woordvoerder Klaas Meijer van Defensie zit de ODB er naast. “Ze zijn aangesloten bij een vakcentrale, maar hadden zich aan moeten sluiten bij een centrale voor overheidspersoneel. Dat is iets anders.” Jurriëns: “De UOV heeft een contract met zo’n ambtenarencentrale  dus wij voldoen aan de eisen.”

 

Uit Het NoordHollandsDagblad van 02-02-2013 door Martijn Visser

KlussenKlussen
Vorig artikelMail de Tweede Kamer!
Volgend artikelBoekbespreking: De Panamees op patrouillevaart

7 REACTIES

  1. Waarom wilt het ODB toch zo graag aan dat overleg deel nemen. Willen ze het zelfde gaan doen als de andere bonden? Veel geld op strijken en weg lopen uit he overleg als ze er achter komen dat ze zelf geblunderd hebben. Is dat wat jullie willen ? Hoe denken jullie leden er over, willen die dat wel. Ga toch doen waar jullie goed in zijn vechten voor de individuele belangen van je leden.

  2. @Een van de 1800 leden

    De keerzijde van je verhaal is dat het vakbondswerk van actieve leden door Defensiepersoneel actief kan worden verhinderd. Dus is het kiezen uit de minst kwade optie en dat is in dit geval toetreden.

  3. Wel bijzonder dat de defensietop zo halsstarrig blijft vasthouden aan dergelijke regeltjes. Een kritische vakbond wordt willens en wetens door de defensietop buiten alles gehouden. Kortgezegd komt het erop neer dat in vrijheid vakbondswerk uitoefenen bij defensie gewoon niet bestaat. Tekenend ook dat Defensie niet op mails en brieven reageert. Dat is de vaste werkwijze van Defensie. Net als de Rooms-Katholieke Kerk zwijgen ze alle misstanden dood. Zou de Defensietop een langere adem hebben dan de Rooms-Katholieke Kerk?

  4. TRIEST!

    We mogen hopen dat er nog Tweede-Kamerleden zijn met ruggengraat en serieuze Kamervragen gaan stellen!

    Een van de vragen zal moeten zijn is Nederland een democratie of leven de Nederlanders in een dictatoriaal bestuurd land in een verziekt systeem?

Reacties zijn gesloten.