24 februari, 2024
Onze vakbondUw veiligheid wordt verkwanseld!

Uw veiligheid wordt verkwanseld!
U

Het grootste marineschip van Nederland, de Karel Doorman, zal nooit voor de Nederlandse marine varen. Tenminste dat is wat bronnen binnen defensie aan de pers hebben laten lekken. Het schip dat nu in aanbouw is in Vlissingen, wordt nog voor de overdracht verkocht. Dezelfde bronnen geven aan dat Canada interesse zou hebben in het multifunctionele schip wat nu op de afbouw in Vlissingen ligt.

Karel Doorman2

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet opnieuw 330 miljoen euro bezuinigen. Dit is een extra bezuiniging bovenop de bezuiniging van 1 miljard euro die Defensie al eerder voor de kiezen kreeg.  Het schrappen van het logistieke ondersteuningsschip zou slechts een  onderdeel van de extra  bezuinigingen zijn .

Bij de landmacht wordt een heel infanteriebataljon geschrapt en de luchtmacht moet het met 6 of 7 F16’s minder doen.  Ook een compagnie van de mariniers dreigt in deze ronde te sneuvelen. Dat zijn volgens de bronnen die het dagblad Trouw en RTLZ aanhalen de hoofdlijnen van de bezuiniging.

De maatregelen komen bovenop een bezuiniging van 1 miljard euro bij Defensie waarbij 12000 functies worden opgeheven.  Volgens de GOV|MHB is de kaalslag met deze laatste graaironde van het kabinet Rutte II compleet, en gaan opnieuw duizenden banen verloren. De nieuwe plannen worden tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt.

Mening van de ODB

Schande,… een ander woord is er niet voor. Naast vernietiging van kapitaal wordt door het kabinet Rutte II opnieuw werkgelegenheid kapot gemaakt. Naast Defensie worden ook toeleveringsbedrijven getroffen en producenten van producten die het leger afneemt. Het wordt tijd voor een andere aanpak want wij moeten de neerwaartse spiraal doorbreken. Geen afbraak maar opbouw. Voorlopig zijn dit plannen die nog besproken moeten worden in de Tweede Kamer. U kunt er zeker van zijn dat de ODB haar lobby in Den Haag zal gebruiken om deze plannen te dwarsbomen.

Stop de afbraak en begin met opbouw 

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: