28 november, 2022
Onze vakbondUw veiligheid wordt verkwanseld!

Uw veiligheid wordt verkwanseld!
U

Het grootste marineschip van Nederland, de Karel Doorman, zal nooit voor de Nederlandse marine varen. Tenminste dat is wat bronnen binnen defensie aan de pers hebben laten lekken. Het schip dat nu in aanbouw is in Vlissingen, wordt nog voor de overdracht verkocht. Dezelfde bronnen geven aan dat Canada interesse zou hebben in het multifunctionele schip wat nu op de afbouw in Vlissingen ligt.

Karel Doorman2

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet opnieuw 330 miljoen euro bezuinigen. Dit is een extra bezuiniging bovenop de bezuiniging van 1 miljard euro die Defensie al eerder voor de kiezen kreeg.  Het schrappen van het logistieke ondersteuningsschip zou slechts een  onderdeel van de extra  bezuinigingen zijn .

Bij de landmacht wordt een heel infanteriebataljon geschrapt en de luchtmacht moet het met 6 of 7 F16’s minder doen.  Ook een compagnie van de mariniers dreigt in deze ronde te sneuvelen. Dat zijn volgens de bronnen die het dagblad Trouw en RTLZ aanhalen de hoofdlijnen van de bezuiniging.

De maatregelen komen bovenop een bezuiniging van 1 miljard euro bij Defensie waarbij 12000 functies worden opgeheven.  Volgens de GOV|MHB is de kaalslag met deze laatste graaironde van het kabinet Rutte II compleet, en gaan opnieuw duizenden banen verloren. De nieuwe plannen worden tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt.

Mening van de ODB

Schande,… een ander woord is er niet voor. Naast vernietiging van kapitaal wordt door het kabinet Rutte II opnieuw werkgelegenheid kapot gemaakt. Naast Defensie worden ook toeleveringsbedrijven getroffen en producenten van producten die het leger afneemt. Het wordt tijd voor een andere aanpak want wij moeten de neerwaartse spiraal doorbreken. Geen afbraak maar opbouw. Voorlopig zijn dit plannen die nog besproken moeten worden in de Tweede Kamer. U kunt er zeker van zijn dat de ODB haar lobby in Den Haag zal gebruiken om deze plannen te dwarsbomen.

Stop de afbraak en begin met opbouw 

13 REACTIES

 1. Commentaar leveren is gemakkelijk. Heel Nederland is aan het bezuinigen. Dat de bezuinigingen hard aan kopen kan ik best begrijpen.
  Maar kom eens met alternatieve ODB.

 2. Er wordt al meer dan 20 jaar bezuinigd!! Ook in de “vette” jaren werd er bezuinigd op Defensie,Nederland is inmiddels niet meer in staat om zelfstandig een missie uit te voeren, veiligheid hangt dus af van geld, we hebben niets geleerd van het verleden, en zijn weer afhankelijk van de bereidbaarheid van andere landen.Motivatie van Defensie personeel is nagenoeg nihil,en de leiding schittert van afwezigheid, en laat nergens blijken dat zij achter het personeel staat.

  • mario je hebt gelijk opkomen voor personeel zit er al jaren niet meer bij en de hogere leger leiding is helemaal om te janken helemaal als het om geld over de balk gooien gaat als het er maar leuk uitziet voor de buitenwereld daar gaat het ze om voor de rest is het diep triest

 3. wil je weten hoe hard er in de gehandicaptenzorg en bejaardenzorg wordt bezuinigd? Welk effect dat heeft op mensen die hulp nodig hebben, ik zeg bezuinigen op defensie. Wij zijn toch te klein om iets te kunnen betekenen. Met al dat geld kunnen we veel beter voor onze eigen hulpbehoevende medemens zorgen.

  • @ EMO, Weet u dat de de zorg in Nederland 90 miljard per jaar kost, Defensie staat voor 7,7 miljard op de begroting. Als we dat p/p dag gaan bekijken is dat Euro 1,25 per dag tegen Euro 14,25. Lijkt mij dat er in de zorg iets meer valt te halen, niet op het gebied van de mensen die daadwerkelijk mensen verzorgen maar aan de 10 lagen die daar boven staan. Maar ja Nederland verzorgingsstaat,

  • Emo, wil je weten wat er in die corrupte en geld verslindende zorg wordt uitgegeven? Elke twee weken het gehele Defensiebudget! Praat me niet over de zorg. Het wordt tijd dat ze daar eens een echt goed onderzoek gaan doen naar verspilling. Sorry, maar je gebruikt het verkeerde argument!

  • En wat als en weer een ramp gebeurt in Nederland ga jij dan met die bejaarden en gehandicapten zand zakjes vullen?? Ik weet zeker dat jij op de bank zit niks te doen. Kijk ff om je heen defensie is meer dan alleen oorlog het is een verzekering voor Nederland die 24 uur paraat staat en helpt waar het moet helpen.

 4. Als bond verwacht ik iets anders dan lobby,n , hiermee geeft u aan dat als de lobby niets uit haalt, u de handen in onschuld wast.
  Ik verwacht van een bond krachtigere taal.

 5. Wederom een kaasschaaf. Hoog tijd dat de politiek keuzes gaat maken. Wat willen we als Nederland op militair gebied nog betekenen? De keuze lijkt voor de hand:30% van deze planeet bestaat uit land, 70% uit water, de atmosfeer beslaat 100%. Een mooie combi met eerdere afspraken zou verdere ontwikkeling zijn van de techniek en de atmosfeer. Daar kan Nederland op Defensie gebied en op ontwikkeling op sturen. Keuzes maken en niet meer schaven; daar wordt niemand beter van.

 6. Goed gesproken El Paco. Aan het opnoemen van de JAMMERFEITEN heeben we niets. Wat denkt het ODB behalve t lobbyen hier aan te gaan doen??? Het benoemen van problemen is gemakkelijk kom eens met oplossingen

 7. Zolang er nog honderduizenden thuis lopen, niets uitvoeren behoudens een uitkering opstrijken valt er nog genoeg te halen. De vele “buitenlanders” die hier werken nemen het geld mee naar huis. En Nederland heeft het nakijken! Als je de gezondheidszorg een beetje volgt is ook bekend dat het personeel op vloer heel veel ideeën heeft mbt bezuinigen. Maar laten we eerlijk zijn, daar heeft geen hond interesse in. Het “volk” wel, de politiek niet want wat gebeurd er nu echt met alle aangedragen oplossingen. Uiteindelijk is Defensie (en automobilist) de klos makkelijk graaien omdat militairen geen goed weerwoord hebben (bonden die betaald worden door Defensie?) en de auto toch wel gebruikt wordt (€ 1,00 tax voor de staat per liter). We dalen af naar een bedenkelijk vrmogen ons land en zijn belangen in deze wereld te verdedigen. Saludos en succes.

 8. Je hebt gelijk Dirk de politiek luistert niet naar zijn achterban maar zijn alleen maar bezig met politieke spelletjes en hun eigen carrière veilig te stellen en vooral daar waar het meeste te halen valt.

 9. Zolang de gemiddelede mens niet weet hoe geld-systeem in elkaar zit, vernadert er niets. Aan wie heeft NL schuld? Aan de Centrale Bank. Ze lenen geld en moeten het aan de CB terug betalen met rente. Snap je? Zie YouTube: Money as debt

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: