16 januari, 2025
BinnenlandThuisfront van Veteranen Verdient Meer Erkenning en Zorg

Thuisfront van Veteranen Verdient Meer Erkenning en Zorg
T

In Nederland leven ongeveer 100.000 veteranen, militairen die op missie zijn geweest voor ons land. Maar veteranen zijn niet alleen militairen; ze zijn ook partners, ouders, broers en zussen. Het thuisfront speelt een cruciale rol in hun leven, maar krijgt vaak niet de erkenning en zorg die het verdient. In het rapport Erken mijn zorgen roept Veteranenombudsman Reinier van Zutphen op tot actie. Hij vraagt de minister van Defensie en het Nederlands Veteraneninstituut om het thuisfront beter te ondersteunen.

De zware last van het thuisfront

Partners en familieleden zetten het welzijn van veteranen vaak voorop, soms ten koste van hun eigen gezondheid. Vooral bij veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaan schrijnende situaties. De zorg voor de veteraan, hun kinderen én zichzelf brengt veel stress en klachten met zich mee. Sommigen ervaren zelfs dezelfde symptomen als de veteraan door constante blootstelling aan stressvolle situaties.

Volgens Van Zutphen is dit onaanvaardbaar:
“Het zijn de partners en kinderen die de veteraan ondersteunen na een missie. Ze ontzorgen daarmee de overheid, maar als zij zelf hulp nodig hebben, ontbreekt een uitgestoken hand van diezelfde overheid.”


Onzichtbaar en niet gehoord

Veel partners en familieleden voelen zich over het hoofd gezien door Defensie en het Nederlands Veteraneninstituut. Ze hebben geen toegang tot eigen maatschappelijk werkers en moeten het vaak doen met de ondersteuning die voor de veteraan bedoeld is.

Een veelgehoorde reactie bij hulpvragen is:
“Wij zijn er vooral voor de veteraan, niet voor jou.”

Van Zutphen stelt dat dit anders moet:
“Familieleden en partners moeten proactief hulp aangeboden krijgen. Defensie heeft de plicht om ook goed voor hen te zorgen.”


Waarom zorg voor het thuisfront belangrijk is

In een tijd waarin Defensie nieuwe militairen hard nodig heeft, is aandacht voor hun thuisfront essentieel. Zonder een sterk thuisfront wordt het voor militairen moeilijker om hun werk goed te doen. De Veteranenombudsman pleit daarom voor:

  • Proactieve informatie: Familieleden moeten weten waar ze terecht kunnen met hulpvragen.
  • Ruimhartige ondersteuning: Partners en kinderen verdienen directe en toegankelijke zorg.
  • Lotgenotenbijeenkomsten: Deze bieden partners en kinderen een moment van rust en de kans om ervaringen te delen met anderen in vergelijkbare situaties.

Kinderen: een vergeten groep

Kinderen van veteranen krijgen vaak weinig aandacht, ondanks de zware impact van het leven met een veteraan met PTSS of ander letsel. Een partner van een veteraan zegt:
“Een veteraan heeft niet alleen PTSS, het hele gezin heeft het. Er is nauwelijks hulp of programma’s voor het hele gezin.”

Samen met de Kinderombudsman onderzoekt de Veteranenombudsman wat kinderen van veteranen nodig hebben en hoe zij beter ondersteund kunnen worden.


Conclusie

Het thuisfront is onmisbaar voor het welzijn van veteranen, maar krijgt vaak niet de waardering die het verdient. De Onafhankelijke Defensiebond ondersteunt de oproep van de Veteranenombudsman: zorg voor veteranen begint bij goede zorg voor hun familieleden.

Heeft jouw gezin behoefte aan ondersteuning? Neem contact op met de Onafhankelijke Defensiebond voor advies en hulp.

Tekst: Persbericht Veteranenombudsman / Redactie ODB

Afbeelding: Redactie ODB

ComputerComputer
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: