18 januari, 2025

Targeted killing
T

Als je er in een democratische rechtsstaat vreemde en afwijkende (politieke) ideeën op na houdt, bijvoorbeeld haat zaait of aanzet tot het plegen van een misdrijf, dan komt de politie en het openbaar ministerie de zaak onderzoeken en indien nodig, verzoekt het openbaar ministerie de rechter of hij degene duidelijk wil maken dat het gedrag niet door de beugel kan. Zo nodig mag je een tijdje in een kleine kamer met slecht uitzicht over die ‘verkeerde ideeën nadenken’. Niet onbelangrijk is dat daarbij het openbaar ministerie, de rechter en de overheid los staan van elkaar. Zo dienen in een democratie deze openbare ‘machten’ te worden gescheiden om willekeur en tirannie te vermijden. (Montesqieu, De L’Esprit des Lois,1748).

In de grootste democratie van de wereld, Amerika, doet de overheid het inmiddels anders. Als je daar als Amerikaans staatsburger haat zaait, oproept tot het plegen van geweld etc., dan sturen ze gewoon een onbemand vliegtuigje met raketten en blazen je op. Waar in de wereld je op dat moment woont of verblijft is kennelijk niet interessant.

De in Amerika geboren Anwar al-Awlaki zaaide volgens Amerika haat en hielt er ongetwijfeld foute ideeën op na. Maar mag de Amerikaanse regering dan aangeven dat als deze Amerikaanse staatsburger niet levend kan worden opgepakt om te worden berecht, hij dan maar moet worden gedood? Dus geen grondrechten, geen rechter. Kennelijk mag dat, want president Obama keurde reeds in 2010 de geplande aanslag door de CIA op Awlaki goed. Eind september 2011 vermoordde de CIA met behulp van een onbemand vliegtuigje Awlaki. De New York Times gaf aan dat er geen andere rechtvaardiging was dan dat hij enkel werd verdacht van terrorisme.

Wel stuurde de Amerikaanse regering haar condoleances naar de familie van een ander Amerikaans staatsburger die het leven liet tijdens die bewuste moordaanslag op Awlaki. De 25-jarige Samir Khan. Hij was overigens redacteur van het Engelstalige internettijdschrift, waarin Awlaki zijn verwerpelijke gedachtegoed aan de wereld kenbaar maakte. Je zegt dus gewoon ‘sorry’ als je iemand per ongeluk vermoordt. Case closed! Hoort u een democratisch land protesteren?

Het prediken van Universele(!) rechten, waarden en normen is kennelijk makkelijker dan het zelf praktiseren. Of zoals het in Amerika heet: Practice what you preach!

Voer voor (Amerikaanse) juristen lijkt mij.

Keep an eye on the sky…

ComputerComputer
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: