27 november, 2022
Onze vakbondJuridische DienstverleningSeksincident of broodje aap?

Seksincident of broodje aap?
S

Aan boord van het M-fregat Zr. Ms. Van Speijk heeft zich in de havenstad Djibouti een seksueel incident afgespeeld. Daarbij zou een vrouwelijke opvarende seks met meerdere mannen hebben gehad. De Koninklijke Marine heeft direct aangifte gedaan en heeft de zaak in onderzoek.

De vrouwelijke landmacht militair was voor deze missie als medisch specialist aan boord geplaatst. Het incident vond plaats na afloop van een afscheidsfeest in de haven van Djibouti, waarna het medisch team terug zou vliegen naar Nederland. De vrouw was die avond mogelijk onder invloed van alcohol.

Onderzocht wordt nu of sprake is geweest van verkrachting of seks met wederzijds goedvinden. De vrouw heeft geen aangifte gedaan. Ook wanneer sprake is geweest van vrijwillige seks, is dit voor de marine reden voor onderzoek omdat dit in strijd is met de Gedragscode Defensie. Seks tussen opvarenden aan boord van marineschepen is volgens deze code niet toegestaan. In dat geval wordt de zaak aan het tuchtrecht getoetst. In geval van onvrijwillige seks wordt de zaak strafrechtelijk behandeld. De marine heeft aangifte gedaan zodat getuigenverklaringen eventueel ook in een strafzaak kunnen worden gebruikt.

14__Hr__Ms__VAN_SPEIJK_057De marine doet lopende het onderzoek geen mededelingen over het incident. De commandant van de Van Speijk, kapitein-luitenant ter zee Ad van de Sande, heeft het voorval eind augustus gemeld bij terugkeer uit Somalië. De commandant gaf aan dat ’bemanningsleden mogelijk gedrag hebben vertoond dat niet in overeenstemming is met de “Gedragscode Defensie”.
Deze gedragscode is eind 2006 ingevoerd naar aanleiding van vermeend wangedrag aan boord van het fregat Tjerk Hiddes (Het Anja dossier).

Bron Noord Hollands Dagblad
3 oktober

Mening ODB

Voorzichtigheid is natuurlijk geboden in dit soort zaken. In het verleden zijn militairen vaak op aannames veroordeeld in plaats van feiten. Ook de “Anja zaak” uit 2006 bleek anders in elkaar te steken dan gedacht. Misschien had de marine er beter aan gedaan deze zaak niet naar de pers te brengen maar het eindresultaat van het onderzoek af te wachten. Het naar buiten brengen van welke zaak dan ook is niet alleen schadelijk voor de verdachte maar ook voor het krijgsmachtdeel.

15 REACTIES

 1. Wanneer komt het besef nu eens dat jongens en meisjes, vrouwen en mannen aan bepaalde verlangens toegeven. We zijn niet van steen. Zeker niet na een lange periode van huis. Mits geen verkrachting heeft plaatsgevonden blijft het gewoon een gezonde trek van deze mensen. Alleen de locatie is niet handig gekozen. Wie heeft dit geopenbaard? Een jaloers iemand misschien? Hun wel seks en ik niet. Ook niet iets om over naar huis te schrijven en trots op te zijn. Normen en waarden? Gedragscode? Ook militairen zijn mensen! Het hoeren, snoeren, taxi rijden van vroeger is voorbij. Gezonde mensen zijn we nog steeds. En met de steeds strengere regels aan boord en opgelegde beperkingen op de wal wordt ontspannen ook steeds moeilijker. En de R&R havens geven ook geen aanleiding tot enige vrolijkheid (meer). Of sla ik de plank nu volledig mis?

 2. Verkrachting is nOOIT goed te praten, binnen de Marine of er buiten.
  Maar dat het door de jaren heen alleen maar minder leuk wordt is een feit. Ongemakken stapelen zich op er er staat weinig tot niets tegenover.

  • Het wordt nog onderzocht of het verkrachting was, Derk. Laten we nog geen conclusies trekken. Is in het verleden al eerder slecht uitgepakt…

 3. Als we wat in het nieuws goed doen lezen gaat dit over het feit dat een aantal mannen en vrouw(en) sex met elkaar gehad hebben.
  Van verkrachting wordt nergens iets vermeld. Er is geen aangifte van dan ook gedaan. Toen in ,ik meen in 1979, de eerste vrouwen mee gingen varen was al bekend dat dit kon gebeuren. Ik vreet mijn eigen …. op als dit vaker is voor gekomen of komt. Vreemd aan deze case is dat het op deze wijze naar buiten wordt gebracht. PS Toen er nog geen vrouwen aan boord waren was het ook gevaarlijk om je zeep te laten vallen.

  De vraag is dan ook of deze MARINE regel niet allang achterhaald is ?

  Een slager eet in de regel vlees.

 4. Hoezo Ad Min. zou het bijdrage tot het oplossen van deze regel uit het tijdperk van de vuursteentjes ?

 5. Toen ik lang geleden van een “mannenboot” overstapte op een “gemengd” schip was het even slikken. Echter er vonden geen vreemde gebeurtenissen plaats. Ook niet als je “zeepje” op dek lag. Dat gezonde mensen elkaar opzoeken is niet vreemd. Sex tussen militairen is verboden, in een kleine gemeenschap (woordspeling) als op een fregat is het al zeker niet handig. Het roept veel jaloezie op wat weer sfeer bepalend is. Een richtlijn opstellen maakt niets uit. Men blijft elkaar vinden. Een compromis zou een uitkomst zijn. En, sex tussen burger en militair mag dan weer wel, hoe vreemd ook (spreek uit ervaring in deze en ben er niet voor gestraft). Er is maar 1 oplossing om het tegen te gaan. Nu klink ik vrouwonvriendelijk en dat ben ik niet, vrouwen van boord af! Maar laten we eerlijk zijn, ik sta liever met een leuke vrouw te praten midden op de atlantische oceaan dan met een al dan niet besnorde of bebaarde collega. Het heeft wel wat moet ik zeggen. Men moet alleen niet in de krampen schieten maar er als volwassene mee omgaan. Zo lang de legerleiding hier niet aan toegeeft zal schrijvend Nederland hier van smullen.

  • Dirk in mij ogen heb jij 99 procent gelijk. Vrouwen van boord is volgens mijn mening geen optie. Ik ga er van uit dat een militaire een volwassen en verstandig persoon is, anders was hij/zij niet geschikt voor zijn functie. Ieder individu kan dus heel goed voor zich zelf bepalen of hij een relatie kort of lang met iemand wilt aangaan (1.2.3. 4 of meer ) Dat het niet verstandig is om met een collega een relatie aan te gaan is in mijn ogen niet altijd verstandig. Maar een mens is een mens, en het zou zo maar kunnen gebeuren dat je verliefd raakt op een personeelslid van je eigen geslacht of van het andere soort. Het staat er los van of het gebeuren waar we nu over spreken aan boord of aan de wal is gebeurd. Zodra mensen zich via de werkvloer leren kennen en daar vloeit een relatie uit, maak niet uit of deze relatie 10 minuten duurt of een hele leven lang zijn er meerdere factoren die mee kunnen gaan spelen voor de toekomst. Een schip is een dorp, een kleine gemeenschap of te wel een drijvend dorp, als ik in mijn dorp de knapste meid aan de haak slaan zal ik er door sommige rivalen, dorpsgenoten hier voor scheel door worden aan gekeken. Maar ik weet zeker dat de burgemeester en wethouders van mijn dorp mij niet op het tapijtje zullen roepen, het is tenslotte NIET hun zaak. De legerleiding heeft er eind 70 begin 80 voor gekozen dat de dames mochten mee varen op onze vloot. Het is dan ook volgens mijn mening hypocriet om dan in 2008 de regel in te voeren dat sex aan boord verboden is. Een boot is geen klooster maar een afspiegeling van de burgermaatschappij eer doch met militaire regels. Die gene die de betreffende regel heeft in laten voeren doet zich heiliger voor als de paus. We weten allemaal als we gaan denken met grijze sokken aan we niet meer denken als een normaal militaire of burger.
   Voor degene die graag mijn mening in kortere versie wilt vernemen: Het is van de zotte als je de mening hebt dat als je meerdere vrouwtjes en mannetjes soldaatjes langere tijd met elkaar doet opsluiten dat ze dan niet van elkaar kunnen gaan houden of dat ze laten krabben waar het jeukt. De personen die dit gebeuren strafbaar heeft gesteld zou eens een tijdje naar een klooster moeten gaan, we weten allemaal uit het nieuws wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Nee leger leiding U heeft leeft niet in de realiteit.

 6. Helemaal correct Henry. Ik geef de moed niet op. Maar zolang er “ouderwetse” ideeën blijven heersen en onze broodheren blijven denken door regeltjes dergelijk problemen te kunnen afvangen en ondervangen zal dit altijd in de pers blijven verschijnen. En Nederland maar smullen. De gemiddelde burger hoor je er niet over. Die gaat verder met de dagelijkse rituelen. Die heeft geen boodschap (langer dan 1 dag) aan dergelijke “nieuwsfeiten”. Men gaat over tot de orde van de dag en dat is niet Zr.Ms. Zeemacht. Gr, dirk

 7. Deze reactie kreeg ik vanavond binnen.

  Oei, komt ie. Dat is al zo oud als de weg naar Rome. Wat denk je wat er gebeurd met die MILVA’s? Ze doet geen aangifte. Hmz, zegt al genoeg denk je niet? En wat denk je zelf als ze maanden op een missie zitten? Ze zijn niet Roomser dan de paus en ik zou het ook doen hoor. Reken maar dat ik een leukertje uitzocht. Ik ken een paar meiden die het leger ingingen en er zwanger uit kwamen. Nah, das niet van een granaat he. Schuttersputje graven en hoppa. Zo kregen ze ook geen naam in het dorp waar ze vandaan kwamen. Dit is mijns inziens geen verkrachting. Duidelijk genoeg Henry Gulickx

 8. Aan alle medewerkers
  Mededeling van de directie.
  Sedert enige tijd doet in ons bedrijf het gerucht de ronde, dat een van de dames op kantoor zwanger zou zijn van een van de heren.
  Na aanleiding hiervan heeft de directie besloten, een onderzoek in te stellen, naar de betrouwbaarheid van deze geruchten.
  De aangstelde commissie is na een uitgebreid onderzoek van drie dagen tot de conclusie gekomen, dat het genoemde gerucht beslist onjuist is, omdat:
  In dit bedrijf nog nooit iets met liefde gedaan is.
  Een vruchtbare samenwerking hier nog nooit heeft plaatsgevonden.
  Binnen ons bedrijf nog nooit iets binnen negen maanden tot stand is gekomen.
  De vergrijzing hier zo is toegenomen, dat geen enkele werknemer nog klaarkomt.
  De werktijd zodanig is ingekrompen, dat het onmogelijk is, in de beschikbare tijd zoiets klaar te spelen.
  Wij menen, dat het gerucht hiermede voldoende ontzenuwt is.
  Hoogachtend,
  De directie

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: