20 juni, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningSeksincident of broodje aap?

Seksincident of broodje aap?
S

Aan boord van het M-fregat Zr. Ms. Van Speijk heeft zich in de havenstad Djibouti een seksueel incident afgespeeld. Daarbij zou een vrouwelijke opvarende seks met meerdere mannen hebben gehad. De Koninklijke Marine heeft direct aangifte gedaan en heeft de zaak in onderzoek.

De vrouwelijke landmacht militair was voor deze missie als medisch specialist aan boord geplaatst. Het incident vond plaats na afloop van een afscheidsfeest in de haven van Djibouti, waarna het medisch team terug zou vliegen naar Nederland. De vrouw was die avond mogelijk onder invloed van alcohol.

Onderzocht wordt nu of sprake is geweest van verkrachting of seks met wederzijds goedvinden. De vrouw heeft geen aangifte gedaan. Ook wanneer sprake is geweest van vrijwillige seks, is dit voor de marine reden voor onderzoek omdat dit in strijd is met de Gedragscode Defensie. Seks tussen opvarenden aan boord van marineschepen is volgens deze code niet toegestaan. In dat geval wordt de zaak aan het tuchtrecht getoetst. In geval van onvrijwillige seks wordt de zaak strafrechtelijk behandeld. De marine heeft aangifte gedaan zodat getuigenverklaringen eventueel ook in een strafzaak kunnen worden gebruikt.

14__Hr__Ms__VAN_SPEIJK_057De marine doet lopende het onderzoek geen mededelingen over het incident. De commandant van de Van Speijk, kapitein-luitenant ter zee Ad van de Sande, heeft het voorval eind augustus gemeld bij terugkeer uit Somalië. De commandant gaf aan dat ’bemanningsleden mogelijk gedrag hebben vertoond dat niet in overeenstemming is met de “Gedragscode Defensie”.
Deze gedragscode is eind 2006 ingevoerd naar aanleiding van vermeend wangedrag aan boord van het fregat Tjerk Hiddes (Het Anja dossier).

Bron Noord Hollands Dagblad
3 oktober

Mening ODB

Voorzichtigheid is natuurlijk geboden in dit soort zaken. In het verleden zijn militairen vaak op aannames veroordeeld in plaats van feiten. Ook de “Anja zaak” uit 2006 bleek anders in elkaar te steken dan gedacht. Misschien had de marine er beter aan gedaan deze zaak niet naar de pers te brengen maar het eindresultaat van het onderzoek af te wachten. Het naar buiten brengen van welke zaak dan ook is niet alleen schadelijk voor de verdachte maar ook voor het krijgsmachtdeel.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: