16 juni, 2024
Onze vakbondPutdeksel: Hoe werkt(e) de ambtelijke bonuscultuur?

Putdeksel: Hoe werkt(e) de ambtelijke bonuscultuur?
P

Zoals in elk bedrijf, en dus ook in defensie, worden ‘vriendendiensten’ bewezen. Zo ook in de top van defensie. Binnen dit ‘good old boys network’ worden wetenswaardigheden en diensten onderling uitgewisseld.

In het beste geval gebeurd dit om redenen ten goede van defensie. Men probeert op een zo goed mogelijke manier om te gaan met de bezuinigingen en werkt gezamenlijk aan oplossingen waar iedereen baat bij heeft.
Echter, in het slechte geval, werkt het ook andere vriendendiensten in de hand. Binnen defensie worden steeds meer geluiden gehoord dat er binnen de defensietop hard wordt gewerkt om het eigen belang voorop te stellen. Zo schijnt het dat de eindejaarsuitkering die onlangs is verhoogd naar 6.2%, voor de hogere legerleiding al sinds 2009 vaststaat op 8.3%!
Een tweede geluid die werd gehoord is dat de onlangs weggestuurde HDP (hoofd directeur personeel) thuis zit met behoud van 100% salaris. Ja zo wil ik ook wel opgeofferd worden!! Ooit is er een vlagofficier opgestapt wegens seksuele intimidatie. Kreeg hij ook 100% doorbetaald?
Iedereen binnen defensie wordt tegenwoordig gehouden aan het zogenaamde ‘zero tolerance’ beleid. Een boete wegens te hard rijden, je als individu niet aanpassen binnen een groep, er voor uitkomen dat je vroeger wel eens een stickie hebt gerookt. Alles wordt tegen je gebruikt en ontslag wordt als het Zwaard van Damocles boven je hoofd gehouden tijdens eventuele promotiekansen, want voldoe je eigenlijk wel?
En wie beslist dan of de hogere legerleiding goed functioneert? Wie controleert of zij recht hebben op een promotie? Ja de politiek, maar met alle respect voor de afgelopen politici die hun best hebben gedaan om het Ministerie van Defensie te leiden, voor hen gaat het er allen om het ‘grote plaatje’ rond te krijgen. Wie heeft er bovendien verstand van rangen en standen binnen defensie?
Misschien wordt het tijd dat de vakbonden zich er eens in verdiepen of alles wel eerlijk wordt geregeld. Of zijn die vakbonden politiek gezien ook gebonden aan ‘zwijgen en jaknikken’ voor eigen belang?

Putdeksel schrijft op eigen titel op de website van de ODB. De inhoud kan afwijken van de officiële mening van het bestuur van de ODB. U kunt niet corresponderen met Putdeksel. U mag wel op de website reageren. (redactie ODB)

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: