31 mei, 2024
Onze vakbondPolitiek: Nederland Moet Meedoen

Politiek: Nederland Moet Meedoen
P

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen dat Nederland gaat meedoen met een militaire operatie voor de kust van Libië. De operatie op zee heeft als doel mensensmokkel voorkomen, het afgesproken wapenembargo bewaken en drenkelingen redden.

Stoere woorden
Tenminste dat zijn de mooie stoere woorden uit Den Haag. De politiek wil het alleen vanuit de zee doen, en zeker niet acties op land.

Operatie Sophia
Nederland is eerder actief geweest voor de kust van Libië. Die operatie, genaamd Sophia, was in samenwerking met andere EU-landen, maar werd in maart 2019 stopgezet. De twee regeringspartijen willen nu dat de missie wordt hervat.

De realiteit
Bovenstaande geeft op pijnlijke wijze aan hoe de politiek lees marine leiding met zijn personeel omgaat: wegsturen met slecht of kapot materieel en bezuinigen tot defensie/marine letterlijk een ons weegt. Maar dit soort partijen staan gelijk vooraan te schreeuwen als er iets in de wereld gebeurt en dat defensie (anderen) het maar weer moet opknappen.

Vertrek onzeker
Het vertrek van het LCF fregat  Zr.Ms. De Ruyter morgen (28-01-2020) richting Perzische Golf staat in het teken van onzekere voorgevoelens. Het fregat mag door een motorprobleem niet op volle kracht varen meldt het Noord Hollands dagblad maar ook bronnen aan de ODB.

Golfregio
De Zr.Ms. De Ruyter gaat vier maanden in een internationale vredesmissie patrouilleren in de Straat van Hormuz en de Golfregio. Amerika wilde dat landen mee gingen doen aan hun boycot/controle missie in dit gedeelte van de wereld.

Kanon
Het gaat echter lastig worden als tandwielen beschadigd zijn en vervangen moeten worden (No go item) daarnaast is de bewapening niet op orde. Deze klasse heeft al jarenlange problemen met het 127 mm kanon. Deze zouden al in een vorig kabinet vervangen moeten worden. Ook een ‘No go item’. Maar er zijn nog meer problemen.

Onvermogen
Alle problemen zijn direct de oorzaak van bezuinigingen en de beslissing van de marineleiding om noodzakelijke vervanging uit te stellen. Maar vooral op het onvermogen om de politiek nee te verkopen als het niet anders kan. Pas dan weet Den Haag dat het de portemonnee moet trekken als het met de grote jongens mee wil doen.

Bron: NHD/NOS/Redactie ODB
Afbeelding: OpenClipart-Vectors via Pixabay / ODB / marktplaats

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: