17 juli, 2024
Onze vakbondPensioenverlaging bij tientallen fondsen

Pensioenverlaging bij tientallen fondsen
P

De Nederlandse Bank heeft aangekondigd dat uiteindelijk 103 pensioenfondsen in de problemen zijn en aan hun deelnemers moeten laten weten of de pensioenen in 2013 gekort (afgestempeld) worden.(sommige fondsen zelfs al in 2012)
Het is de eerste keer dar er op zo’n grote schaal gekort gaat worden, en het roept veel negatieve reacties op.

De oudedagvoorzieningen in Nederland zijn op dit moment de hoogste ter wereld. De gemiddelde vervangingsratio (dit geeft aan, het percentage van het totale pensioen, ten opzichte van het laatst verdiende loon) ligt de laatste paar jaar ruim boven de 80% door luxe pensioenen en doorgeschoven VUT-regelingen. Voor de bedrijfspensioenen is veel te weinig betaald. Bovendien zijn veel gepensioneerden voor hun 60ste gestopt met werken.

Jongeren zijn de klos door dit wanbeleid en moeten langer doorwerken maar dat is nog lang niet genoeg om de ontstane tekorten op te vangen. Zo wordt de premie verhoogd en ontvangt u minder pensioen door de afstempeling. In 2008 hebben de pensioenfondsen de kortingsmaatregelen 5 jaar uitgesteld na goedkeuring door minister Donner (CDA)

Het enorme – en zeer lang ontkende – financieel wanbeheer in de pensioensector komt nu meer en meer aan het licht. In de komende jaren wordt dit alleen maar erger doordat er dan bij de meeste fondsen meer geld uitgaat dan er binnenkomt.

Na vier jaar uitstel wordt er een duidelijke streep getrokken door de Nederlandse Bank: tot hier en niet verder. De fondsen mogen de rekeningen niet verder doorschuiven maar moeten maximaal 7% nemen. DNB toont leiderschap, waar anderen nog steeds denken dat de dekkingsgraad omhoog kan door het hanteren van frauduleuze rekenmethodes.

Jongeren staan volledig terecht sceptisch tegenover de pensioenfondsen waar geen eerlijke verdeelregels heersen, een werknemer geen eigen pensioenfonds uit kan zoeken en waarbij de pensioenfondsen eerlijk moeten aangeven hoeveel pensioen is ingelegd.

Voor de goede orde: de AOW die 65 plussers ontvangen van de staat, blijft buiten schot. Hieronder een kleine lijst die in de media stond van fondsen die hun korting al hadden bekendgemaakt.

ABP 1,5%
PMT 6 – 7% (kleinmetaal)
PME 6% (grootmetaal)
Dierenartsen 6%
PNO media 6%
Bakkersbedrijf –
Schoonmakers & Glazenwassers
1,2%
Wonen 2,4%
Tandartsen en Tandspecialisten 3,2%
MITT 4,6% (Mode,Interieur,Tapijt,Textiel)
VLEP 7% (Vlees,Vleeswarenindustrie)
Openbare Apothekers 6,8%
Notarieel 5,8%
Thales Nederland 4,1%
Océ 4%
Holland Casino 4 – 6% (besluit 30 juni)
Recreatie 6,4%
Medewerkers in het Notariaat 7%
Elsevier-ondernemingen 3,3%
Ten Cate 2%
Rijn en Binnenvaart 1,5%
Architecten 2,6%
Super de Boer 7%
GITP 7%
ANWB 1,1%
Bakkersbedrijf 3,5%
Ballast Nedam 7%
Bavaria 3%
Capgemini 8,9%
Datawell 10,9%
Ten Cate 2,3%
Thales 4,1%
Wijsmuller 2,08%
Imtech 6 – 7%
Dutch Spaace 7 – 10,5%
Kappers 7%

Bron: Alternatief Voor Vakbond (AVV) / NRC / De Telegraaf

Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: