25 september, 2022
Onze vakbondOverlegEen Geweldig Resultaat !...?

Een Geweldig Resultaat !…?
E

Van de 2,8 miljoen Nederlanders die hun pensioen opbouwen bij het ABP hebben er slechts 44.000 gereageerd op een online-referendum van het FNV over het loonakkoord voor ambtenaren. Dat is een opkomst van 1,57 procent. Van dat aantal is 84 procent tegen het loonakkoord dat de overheid sloot met de kleinere bonden CMHF, CNV en AC.

De FNV is van mening dat ambtenaren met het gesloten loonakkoord een sigaar uit eigen doos gepresenteerd krijgen. ”Deze loondeal wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het verslechteren van het ABP-pensioen. Dit kan oplopen tot wel 15 procent”, aldus de vakcentrale. Volgens het ABP valt de pensioenopbouw voor jongeren 11 tot 14 procent lager uit door het akkoord.

Het vakcentrale CNV bestrijdt dat de pensioenopbouw daardoor lager uitvalt en noemt de premieopbouw “kostendekkend”. De vakcentrale CMHF geeft aan dat juist andere factoren een rol spelen, zoals de gehanteerde rekenrente en de tegenvallende beleggingsresultaten. En deze factoren spelen nu eenmaal geen rol bij het gesloten bovensectoraal akkoord. Dat wordt immers op andere tafels beslist.

Het referendum is gehouden onder zowel leden als niet-leden van de FNV. Hoewel er in verhouding erg weinig mensen hebben gereageerd, noemt de bond de 44.000 ABP leden die dit wel hebben gedaan ”een geweldig resultaat “.

Mening ODB
Het kabinet en een aantal vakcentrales hebben afgelopen zomer een loonakkoord gesloten. Alle overheidsinstellingen zijn vanwege het akkoord gebonden aan loonstijgingen in 2015 en 2016. Er is daarbij gerekend met een vermindering van de ABP-premie (zowel werkgeversdeel als werknemersdeel) als een van de onderdelen voor deze loonstijging. Als het tegenovergestelde dreigt is er slechts één oplossing. En dat is dat het kabinet de daarmee gemoeide kosten voor haar rekening neemt.

Bron: ANP/NU.NL/ODB

14 REACTIES

 1. Goh, wat een goeie mening weer ODB. Denken jullie nu zelf dat het kabinet de daarmee gemoeide kosten voor haar rekening neemt. Lekker simpel gezegd weer.

  • Nee hoor, niet alleen hierom. Maar het feit dat je zo reageert als bond zijnde zegt me wel genoeg. Jullie doen geen flikker behalve geld incasseren en een beetje twitteren vanaf je luie stoel.

 2. Dag Mark. Ageren mag maar je lid bent van deze bond en dat ben je niet voor niets geworden. Daar waar de andere bonden mijn belangen al enige deccenia hebben verkwanseld komt de ODB nog wel op voor haar leden. Vergeet echter niet dat wij in een land van consencus leven. Ook wel geven en nemen genoemd. Aanrader is om de materie eens uit te diepen en dan een mening te vormen. Kom je tot een ander inzicht (denk ik).

  • Fijn dat ze voor je opgekomen zijn.
   Leuk dat je denkt dat ik de materie niet uitgediept hebt. Duidelijk een odb fan

   • Duidelijk, maar ik voel mijzelf niet aangesproken. Wie begint er nu over luie stoel en geen ‘flikker’ uitvoeren. Laten we de modder maar achterwege laten omdat dit zijn doel voorbijschiet. Deze bond doet meer dan voldoende alleen moet ook jij beseffen dat je er eentje van de 600.000 bent in het gesloten akkoord en geen individu. Als het over ambtenaren gaat besef dan ook dat de militair, en daarmee de militaire bonden, maar een pietluttig deel uit maken van het geheel. Kijk naar de ABP. 2,3 miljoen spaarders echter maar een paar militairen in het geheel. En voor de goede verstandhouding, ik ben ook een kritisch lid met het nodige commentaar en maak dat ook kenbaar.

 3. Hee Mark,
  Wat vind jij dan dat de ODB zou moeten doen?
  Kritiek leveren op jouw manier is niet iets waar ik mee uit de voeten kan.
  Lekker in je luie stoel zitten schelden schiet je namelijk óók niets mee op.

 4. Hee Mark,
  Dank je wel.
  Ik ben lid geworden van de ODB, nadat ik door een andere bond op een heel vervelende manier niet werd bijgestaan. Bij de grote(re) bonden schijn je eerst nieuwswaarde te moeten hebben,willen ze je helpen.In de tijd dat ik geholpen ben, heb ik verschillende mensen van de ODB leren kennen en gezien wat ze voor anderen binnen, maar ook buiten defensie doen.
  Ook in het overleg wordt altijd druk gelobbyd om het beste resultaat te krijgen.
  Voor wat betreft een mening geven; jij geeft je mening toch ook achteraf.Je reageert op iets waar je een mening over hebt en die wil je delen met ons.Niks verkeerd mee.
  Ík ben het niet met jou eens, dus dan reageer ik weer op jou.
  De ODB geeft een mening weer en dan weet jij waar de ODB voor staat.Als je dan op die manier reageert vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van jouw commentaar.Die vind ik persoonlijk dus nihil. Vriendelijke groet.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: