18 april, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningOud F16-piloot Chris "Omelet" Vaneker veroordeeld, maar ook schuldig?

Oud F16-piloot Chris “Omelet” Vaneker veroordeeld, maar ook schuldig?
O

Recentelijk kwam naar buiten dat een oud militair en F-16 piloot Vaneker door het slijk werd gehaald, nog voordat er een rechterlijke uitspraak was. Nu is Vaneker door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 5 jaar cel, omdat hij zou hebben geprobeerd om staatsgeheimen aan Rusland te verkopen.

Uit het veld komen geluiden dat hij schuldig zou zijn. Dat is dus onjuist! Naast het feit dat Vaneker hoger beroep heeft ingesteld, ontkent hij alles. Eerder werd op deze website al aangegeven dat het procederen op basis van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten een feest op zich is.

In dit proces beschikten de Rechter, OM en de Verdediging niet eens over een volledig dossier!

U raadt het al, dat is namelijk geheim. Ik laat de naam Kafka nog maar eens vallen. (Voor de liefhebbers, Der Prozess, ISBN: 3872912003) Toch had de rechtbank er kennelijk geen enkele moeite mee om het verweer van Vaneker “volstrekt onaannemelijk en ongeloofwaardig” te achten. Dus werd Vaneker veroordeeld op basis van een niet correct en onvolledig dossier!

Daarnaast zou hij hoge schulden hebben. Wie niet? Een hypotheek is ook een schuld en die heeft half Nederland. Wij zijn dus allemaal verdacht. Vorenstaande maakt hopelijk duidelijk dat het vervolgen en veroordelen van een militair op basis van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten niet al te ingewikkeld is. Het is dus maar net hoe de zaak wordt gepresenteerd.

Maar stel dat hij het wél heeft gedaan. Waarom vraagt niemand zich dan af wat hem bezielde, wat hem er toe heeft gebracht? Er is toch geen militair bij de krijgsmacht die zo dom en opzichtig zou handelen? Het komt mij voor dat juist dan, uiterst zorgvuldig naar de persoon en het dossier moet worden gekeken. Juist dan is een volledig dossier en een zorgvuldige behandeling in een rechtszaal cruciaal. Zeker als je hem 5 jaar de cel in wilt sturen.

Vaneker is dus volgens de ODB niet eerder schuldig, dan nadat hij op een eerlijke wijze een proces heeft gehad.

U bent gewaarschuwd en geïnformeerd!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: