23 juli, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningOud F16-piloot Chris "Omelet" Vaneker publiekelijk door het slijk gehaald

Oud F16-piloot Chris “Omelet” Vaneker publiekelijk door het slijk gehaald
O

Met afschuw moet weer worden geconstateerd dat een oud militair door het slijk wordt gehaald, nog voordat er een rechterlijke uitspraak is. Wederom wordt duidelijk dat als de MIVD een zaak oppakt, je met een been in het gevang staat.

De MIVD, de militaire collega’s zonder zwaailicht zoals zij zelf zeggen, hebben echter de Russische militair attaché aan wie de vermeende staatsgeheimen zouden worden verkocht, niet gehoord. Dit zou namelijk mogelijk de betrekkingen met Rusland hebben geschaad. De militair attaché werd een uur vast gehouden, de F-16 piloot werd wel vastgezet.

Hoewel in Nederland de presumptie van onschuld geldt, blijkt uit de praktijk dat de verdachte er verstandig aan doet om te trachten zelf zijn onschuld maar te bewijzen. Daarnaast is procederen op basis van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten een juridische ramp. Niemand mag (eigenlijk) iets van de zaak weten omdat alles zogenaamd ‘geheim’ is. Kafka in progress. Leuk voor de advocaat, want die mag eveneens niets weten.

Hoewel ik hier op geen enkele wijze het bestaansrecht van de MIVD ter discussie wil stellen, komt het mij toch allemaal wel ongeloofwaardig voor dat een oud F-16 piloot ‘geheimen’ die nog niet bij Rusland bekend zouden zijn, aan Rusland zou gaan verkopen. Juist het horen van alle partijen had hier gemoeten, al was het alleen al om de militair juridisch niet op achterstand te zetten. Iedere (oud) militair heeft recht op een eerlijk proces!

Let op!

In deze zaak, maar ook in oude strafzaken bleek dat het bijna altijd onverstandig is om militaire documenten/etc. mee naar huis te nemen. Gooi de door de jaren heen verzamelde militaire prullaria/documenten gelijk door de versnipperaar!

U bent gewaarschuwd en geïnformeerd!

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: