20 juni, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningOnwel geworden in de auto, rijbewijs kwijt?

Onwel geworden in de auto, rijbewijs kwijt?
O

Bij Dudink en Starink Advocaten kwam een cliënt binnen wiens rijbewijs was ingenomen omdat hij onwel was geworden in zijn auto en daarbij diverse keren de vangrails had geraakt. Daarbij werd door de politie in het proces verbaal aangegeven dat er sprake was van levercirrose en hartritmestoringen. Hierop werd het rijbewijs ingenomen. Het CBR verklaarde daarop: “dat het vermoeden was gerezen dat hij niet langer voldeed aan de eisen van geschiktheid voor personen die in het bezit zijn van een rijbewijs”.

Fijntjes werd door het CBR aangegeven dat betrokkene bekend was met levercirrose en hartritmestoornissen. Cliënt stelde echter dat hij last had van een griepaanval en zich niet lekker voelde. Daarnaast had hij nooit toestemming gegeven om het medisch dossier te raadplegen. Het CBR gaf overigens geen onderbouwing hoe zij aan deze medische informatie was gekomen en had in ieder geval geen arts geraadpleegd.

Cliënt kon daarbij aangeven dat de levercirrose was veroorzaakt door een virale infecties en dateerde van 30 jaar daarvoor! Bij een levercirrose denkt een ieder altijd gelijk aan een ‘drank’ probleem, maar een levercirrose kan dus ook ontstaan door infecties.

Hierop is de zaak aangebracht bij de rechtbank. De rechter was er snel klaar mee en gaf aan dat de stellingen door het CBR niet waren onderbouwd door een arts en concludeerde dat het rijbewijs moest worden teruggegeven.

Zo zie je maar dat er onjuiste conclusies kunnen worden getrokken als er klakkeloos opmerkingen worden overgenomen, terwijl er nota bene een logische verklaring is. Cliënt kan in ieder geval weer met zijn auto naar zijn werk!

U bent geïnformeerd!

Door advocaat mr. Pamela Willemsen

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: