20 juni, 2024
Onze vakbondOnderzoek naar Nederlands-Indië

Onderzoek naar Nederlands-Indië
O

Deze zomer verscheen een artikel in de Volkskrant waarin drie onderzoeksinstituten de regering oproepen om ruim 60 jaar na dato onderzoek te doen naar het Nederlands optreden in voormalig Nederlands-Indië. De aanleiding was dat er voor het eerst in de geschiedenis foto’s waren opgedoken van executies die zeer waarschijnlijk zijn uitgevoerd door het Nederlandse leger tijdens de politionele acties in het voormalige Koninkrijksdeel.

Drie onderzoeksinstituten, het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en het KITVL (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde hebben de regering gevraagd voor een nieuw allesomvattend onderzoek om beter te kunnen begrijpen wat er daadwerkelijk is gebeurd en wie hiervoor verantwoordelijk was.

2011 bood de Nederlandse regering de nabestaanden van de executies van Rawagede excuses aan. Ook werden de nabestaanden een schadevergoeding toegekend. Nabestaanden van zogenaamde zuiveringsacties op Zuid-Celebes eisen ook excuses en een financiële compensatie.

De ODB kan zich vinden in een gedegen onderzoek die de periode van de politionele acties in Indië beslaat. Er is veel onduidelijk en veel is nog steeds niet boven water gekomen. Hoog tijd dus voor een juiste geschiedschrijving. Dit hoeft beslist niet negatief uit te vallen voor degene die daar het vaderland hebben gediend.

Naast de Nederlandse moeten ook de Indonesische onderzoeken en archieven worden meegenomen om een duidelijker beeld te krijgen. Negatieve geluiden uit Indonesië laat duidelijk zien dat het land niet zit te wachten op een gedegen onderzoek. Ook onze Tweede Kamer reageert verdeeld op het verzoek alleen SP, PvdA en PvdD steunen het voorstel van de onderzoeksinstituten.

Bron: VI en Volkskrant
Afdeling VMP
Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: