16 juni, 2024
Onze vakbondOnderzoek Chroom 6 schandaal; “slager moet eigen vlees te keuren”

Onderzoek Chroom 6 schandaal; “slager moet eigen vlees te keuren”
O

Oud-defensiemedewerkers zijn verbijsterd dat oud-luchtmachtcommandant Freek Groen is gekozen tot leider van de taskforce die de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf en camouflage-verf CARC moet aanpakken. Bijna 200 werknemers van Defensie zeggen dat ze ziek zijn geworden door hun werk met de verf.

De leider van het onderzoek naar het gebruik van kankerverwekkende stoffen bij Defensie, blijkt notabene jarenlang als leidinggevende klachten erover bewust te hebben genegeerd. Dat meldt EenVandaag op 29 oktober. Groen zou onder meer verantwoordelijk zijn geweest voor de spuiterij op de vliegbasis Twenthe waar straaljagers van een nieuwe laag verf werden voorzien. Onder de leiding van Groen zou met de giftige chroom-houdende CARC-verf zijn gewerkt.

Begin deze maand meldde de NOS dat Defensie al in 1987 wist dat personeel in werkplaatsen onvoldoende werd beschermd tegen kankerverwekkende stoffen, waaronder chroom-6. Pas elf jaar later werden er adequate maatregelen genomen om het personeel te beschermen. Volgens EenVandaag blijkt uit rapporten dat de ventilatie in de spuitwerkplaats, waar Groen verantwoordelijk voor was, niet deugde. Het personeel werkte in vervuilde lucht, meldt het nieuwsprogramma, en de werksituatie was onveilig en ongezond.

De arbeidsinspectie waarschuwde meermalen en eiste dat de ventilatie werd verbeterd, maar dit gebeurde niet, stelt EenVandaag. Uit de stukken zou blijken dat de leiding, inclusief Groen, het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Een oud-veiligheidsfunctionaris op vliegbasis Twenthe zegt dat vliegtuigspuiters regelmatig over de slechte ventilatie in de spuiterij hebben geklaagd, maar dat Groen niets deed met die klachten.

Kamerlid Wassila Hachchi (D66) is fel tegen de benoeming van Groen. Volgens haar moet elke schijn van betrokkenheid of belangenverstrengeling worden voorkomen. Groen zegt in een reactie dat het belangrijkste is dat hij het onderzoek niet zelf doet. “Ik ben ingezet vanwege mijn ervaring. Voor mij gaan deuren open die voor anderen niet opengaan in de organisatie”, zegt Groen. “Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM. Ik zorg alleen dat die informatie er terechtkomt.”

Enkele honderden werknemers en oud-werknemers van defensie werden 29 oktober in Kerkrade bijgepraat over het onderzoek naar de blootstelling aan chroom-6. Veel mensen waren na de bijeenkomst sceptisch. Zij stellen dat het allang duidelijk is hoe erg de blootstelling met de giftige stoffen was. “Het is nu wachten, wachten, terwijl allang duidelijk is dat we risico hebben gelopen”, zei een van de oud-defensiemedewerkers na afloop van de bijeenkomst.

De ODB heeft in eerdere stukken laten zien de dubieuze manier van werken door het RIVM. Gegevens en resultaten worden op oncontroleerbare manier verwerkt., waardoor de resultaten sterk afwijken van omringende landen. De ODB is dan ook van mening dat een goed onderzoek door meerdere instanties moet worden gedaan.

Bron: NOS EenVandaag

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: