23 mei, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningOnbegrijpelijke uitspraak na (psychische) terreur door ex-vrouw

Onbegrijpelijke uitspraak na (psychische) terreur door ex-vrouw
O

Man wordt door zijn ex-vrouw mishandeld/gestalkt en er worden vernielingen aangericht. Vervolgens wordt de vrouw door de rechter tot 7 maanden cel veroordeeld. Man krijgt de minderjarige kinderen en moet uiteindelijk ‘gewoon’ alimentatie voor zijn ex-vrouw betalen.

In deze zaak lijdt de vrouw aan een borderline persoonlijkheidsstoornis. Zij mishandelt haar ex-man op zeer ernstige wijze en bekrast zijn auto meerdere keren. Uiteindelijk wordt de vrouw door de strafrechter van de rechtbank Haarlem veroordeeld tot 7 maanden cel!

De man krijgt daardoor de verzorging van zijn minderjarige kinderen. De vrouw stelt toch een vordering in tot het betalen van alimentatie. Dit wordt door de rechtbank Haarlem afgewezen.

Het Hof Amsterdam geeft vervolgens aan dat de onderhoudsverplichting bij gewezen echtgenoten haar rechtsgrond vindt in de lotsverbondenheid die door het huwelijk is ontstaan. Deze onderhoudsverplichting wordt niet geëindigd door de ontbinding van het huwelijk. Bij het bepalen van de uitkering tot levensonderhoud spelen primair financiële omstandigheden een rol. Wangedrag kan dan onder omstandigheden ertoe leiden dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid geen aanspraak meer kan worden gemaakt op alimentatie. Er dient dan echter sprake te zijn van bijzonder grievend gedrag.

Dat de vrouw ‘enkel’ een glas in het gezicht van de man duwde en zijn auto keer op keer bekraste, wordt door het Hof als incidenten gezien. De aangevoerde arbeidsongeschiktheid van de man was daarnaast volgens het Hof niet duidelijk genoeg te herleiden tot het incident. Dat de man daarnaast het eenhoofdig gezag over de kinderen kreeg en zijn ex-vrouw aan een borderline persoonlijkheidsstoornis lijdt, was derhalve niet genoeg voor het Hof om de alimentatie te beëindigen.

Het Hof vernietigde de uitspraak van de rechtbank Haarlem en de man moet dus alsnog betalen.

Wellicht verstandig om voor het trouwen even een psychiatrisch onderzoekje te doen, of de partner geen persoonlijkheidsstoornis heeft! De gevangenisstraf was 7 maanden. De alimentatieverplichting maximaal 12 jaar…

U bent geïnformeerd en mogelijk gewaarschuwd!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: