In de afgelopen dagen werd de ODB aangenaam verrast door parlementariërs die, geïnspireerd door ons klokje van gehoorzaamheid, zich genoodzaakt voelden de minister middels kamervragen op het matje te roepen. Er zijn gewoon momenteel teveel problemen rondom Defensie en daar gebeurt te weinig mee.

De politiek heeft al eens eerder gereageerd door te stellen dat deze minister een staatsecretaris naast zich moet hebben, want zij zou de regie over dit lastige ministerie maar moeilijk onder de knie krijgen. De ODB deelt deze mening slechts ten dele (zoals u van ons gewend bent).

Een extra (duur) poppetje erbij zal weinig tot niets uit kunnen halen. Omdat er weinig gebeurt rijzen de problemen bij Defensie ondertussen de pan uit. Minister Hennis had een knallend begin met het zogenaamde WUL dossier en werd gedwongen met een partijgenoot te onderhandelen over aanpassing. Een heikel punt gezien partijbelangen die op de achtergrond meespeelden. Het WUL dossier startte onder vorige defensieministers, die nu ineens roepen dat de minister hulp nodig heeft ….. voor een financiële puinhoop die zij zelf achterlieten.

Toen begon het te branden bij nieuwe reorganisaties…..maar die waren in het verleden al door Hillen aangekondigd. Deze reorganisaties werden goedgekeurd door de parlementariërs en niemand was tegen. Totdat lokaal acties werden opgezet rondom behoud van locaties als Assen, Weert, De Kooy en Ermelo. Toen werden de politici wakker, gewoon omdat het goed uitkwam in hun (verkiezings)straatje.

De ODB heeft alle acties van plaatselijke politici gesteund waarbij wij als bond steeds hebben geroepen: “ER MOET GELD BIJ”. Het had er helaas alle schijn van dat wij de enige waren. In Den Haag heb ik vele malen moeten aanhoren “Maar Erik er is geen geld”. Dit pareerde ik door steeds te stellen dat met slim kopen (vanaf de plank) en ombuigingen vele miljoenen niet bespaard maar anders besteed konden worden, hetgeen een beter financieel plaatje voor het personeel op zou leveren ….. en dat Defensie kwantitatief ook beter in haar jasje zou komen te zitten.

Miljoenen verslindende projecten zijn onder Hillen gestart. Weliswaar met een ambitie maar zonder één visie. Voorbeelden zijn SPEER, JSF, NH90, CV90/35, Boxer etc .etc. Heel veel miljoenen verslindende projecten, steeds weer met Nederlandse aanpassingen en de daarbij behorende vertragingen. Ja en dan wordt de bewindsvrouwe in de spreekwoordelijk tang genomen.

Wat rest is het personeel dat het AOW gat groter ziet worden, dat op veel plaatsen beroerde huisvesting “geniet”, een slecht gecompenseerde WUL moet slikken, geconfronteerd wordt met wegvallende toelages en dat ook nog eens maanden op kleding moet wachten!

De politiek dendert maar door. Gingen marinemensen in 1995 nog met 50 eruit, ondertussen is voor de nieuwe lichting 60 jaar de norm (plus 10 jaar dus) en de groei is er nog niet uit. Dat de salarisopbouw met bijbehorende periodieken in deze situatie gelijk zijn gebleven, wordt voor het gemak eventjes vergeten.

Vorig jaar maart zette de bewindsvrouwe de deur voor de ODB op een kier om aan het overleg deel te kunnen nemen. Sinds januari doen wij daar ook echt aan mee, maar wel met ons eigen (wijze) geluid. De ODB laat zien dat veel zaken anders kunnen. Wij zijn niet gebonden aan wie of wat dan ook. De ODB luistert naar de werkvloer.

Deze week werd duidelijk dat onze aanpak werkt! Ons geluid dringt door, ook in de Tweede Kamer. Kamervragen voor tien procent extra. Dit beste mensen is een primeur die nog nooit is vertoond.
Wat zou de ODB hiermee willen doen:

 1. 3% netto salarisverhoging (SER advies);
 2. 2% verhoging eindejaar toeslag (dan is Defensie helemaal gelijk);
 3. 1,5% voor WUL reparatie;
 4. 2% AOW gat reparatie;
 5. 1,5% ………………………….. heeft u daarvoor een idee dan willen wij dat van u horen.

Bent u het met onze werkwijze eens en wilt u de ODB steunen in onze strijd …. word dan lid!

Lid worden

Ja, ik wil bijdragen aan een bond die werkt aan eerlijke CAO

KlussenKlussen
Vorig artikelWebsite ODB leidt tot kamervragen
Volgend artikelMarechaussees naar onderzoek ramp

6 REACTIES

 1. @Muf taxi, de salaristrap moet gewoon mee in de CAO bespreking met de extra tijd die men erbij krijgt moeten de treden ook omhoog
  . Bij 60 jaar is dat 5 treden

 2. @allen.

  Alles heeft te maken met motivatie. Wat ik hiermee bedoel is. In hoeverre is onze werkgever (de minister/het ministerie/Nederland) gemotiveerd om ons, laat ik zeggen meer te betalen. Wat schieten ze er mee op.
  En daar zit volgens mij de crux. Ik geloof niet dat de minister voor een soort van Verheven Doel (goed werkgeversschap) de portemonee trekt. Het werk wordt nu ook gedaan. militairen morren altijd en als we ze meer salaris gaan geven kopen ze er toch alleen maar gevulde koeken van. Onze minister heeft geen belang bij een nieuwe CAO of betere salarissen. Als ze dat zegt speelt ze toneel.
  Ik roep iedereen op om te kijken naar de snelheid waarmee onze huidige SBK regeling tot stand is gebracht. Daaruit blijkt mijns inziens mijn stelling. Met het vorige SBK was de laatste reorg niet te betalen geweest. Toen was de minister dus wel gemotiveerd om te praten met de bonden. Nu niet. Ik voorspel dat we de 1000 CAO loze dagen nog gaan aantikken.

  Muf Taxi

Reacties zijn gesloten.