28 mei, 2024
Onze vakbondODB Eist Zwaardere Bewapening Marechaussee

ODB Eist Zwaardere Bewapening Marechaussee
O

Januari 2015  vond in Parijs de zogenaamde Charly Hebdo aanslag plaats. De conclusie van deze laffe aanslag was dat terroristen gebruik maken van Kalashnikov AK 47 aanvalswapens inclusief bijbehorende kogelwerende vesten. De uitrusting van de Nationale Politie voldoet niet meer aan de eisen en is achterhaald. Daarnaast hebben terroristen vaak een militaire achtergrond (Syrië) of training gehad. De ODB eist dat eenheden van de Koninklijke Marechaussee (KMar) die voor deze taak worden ingedeeld worden uitgerust met Diemaco M16 aanvalswapens en goede kogelwerende vesten.

Nederland wil de bewaking van de hoge risico objecten, zoals Staten Generaal, Joodse objecten en AIVD, een robuustere uitstraling geven. De huidige bewaking van de Nationale Politie voldoet allang niet meer aan de huidige situatie. Met in het achterhoofd natuurlijk de reorganisatie chaos van de Nationale Politie die maar niet vordert, moet de KMar de politie ondersteunen in het taakveld Bewaken en Beveiligen om in de toekomst deze taak over te nemen van de politie (Dit is wettelijk nog niet geregeld).

De beveiliging van de Hoge Risico Objecten wordt nu tijdelijk gedaan door de BE (Bijstands Eenheid) pelotons van de KMar. Deze zijn gevuld met wachtmeesters vanuit de gehele organisatie (roofbouw in eigen gelederen) en komen vanuit het hele land. Dit is een neventaak waardoor elders gaten vallen in de capaciteit en de onvermijdelijke voortgangsvermogen van bepaalde diensten ernstig ondermijnen.

De oplossing is dat de KMar 6 x 60 man hoge risico bewaking mag gaan opleiden. Tot nu toe zijn twee pelotons opgeleid en is men bezig met de derde. Echter, de vulling vormt het grote probleem, deze wordt voornamelijk gevuld met marechaussees. Maar daar zijn er niet genoeg van.

Door de vulling van de Hoge Risico Beveiliging Pelotons wordt er een zwaar beroep gedaan op de Brigade Den Haag Beveiliging. Dit resulteert in verlofstop, ziekteverzuim, mislopen gratificaties, geen opleidingen kunnen volgen, etc. Dat heeft weer ernstige personele gevolgen. Er wordt iedere dag weer een enorm beroep gedaan op de loyaliteit en flexibiliteit van de medewerkers bij de KMar. De Arbeidstijden Wet is een lachertje (gesjoemel met regelgeving). Ook dit dient rechtgezet te worden. Inzet van personeel uit andere Krijgsmachtdelen is een optie die dringend onderzocht dient te worden.

Dan de huidige bewapening waarmee de KMar zijn taken uitvoert; dit is de Heckler & Koch MP 5 en Glock, beide met 9 mm munitie. Dit zijn verdedigingswapens voor de korte afstand en militairen, uitgerust met deze wapens, zijn geen match voor terroristen van de huidige generatie. Komt het tot een treffen, dan kunt u de uitkomst al voorspellen. Belgische toeristen vragen aan de militairen waarom zij zo licht zijn bewapend. Navraag door de ODB leert dat B&W van Den Haag hier de beslissende stem in heeft gehad (Hebben natuurlijk een enorme militaire kennis). Erger is dat tijdens de uitvoering van de dienst de lange wapens (aanvalswapens) in de voertuigen liggen en buiten direct bereik van de militaire ambtenaar.

Nu maar hopen dat terroristen zo aardig zijn hun wapens aan te passen aan de eisen van de lokale bestuurders.

Erik Jurriëns
voorzitter ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: