Lees over de deelname van de Onafhankelijke Defensie Bond (ODB) aan de herdenkingen in Den Helder en Roermond. Ontdek de bijzondere momenten, inclusief de onthulling van 226 nieuwe namen op het Nationaal Indiëmonument
Op 7 september vond de 37e jaarlijkse herdenking plaats bij het Nationaal Indiëmonument in Roermond, waar meer dan 6200 militairen werden herdacht die tussen 1945 en 1962 omkwamen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Namens de Onafhankelijke Defensie Bond (ODB) was voorzitter Danny van Hoewijk hierbij aanwezig.
Emotioneel moment in Roermond
De herdenking kende dit jaar een bijzonder en onverwacht emotioneel moment, toen tijdens de ceremonie 226 extra slachtoffers werden herdacht. Deze namen zijn recentelijk opgespoord dankzij het onderzoek van de 72-jarige Roermondenaar Jan Litjens.
Uitbreiding van het monument
Het monument, dat oorspronkelijk werd ontworpen door beeldend kunstenaars Wijnand Thönissen en Dick van Wijk, wordt nu uitgebreid om de nieuwe namen een plek te geven. “We zijn hier gezamenlijk getuige van een bijzondere gebeurtenis: de onthulling van 226 nieuwe namen op het monument,” aldus Jo Kneepkens, voorzitter van de stichting.
Toevoeging van de namen
De namen van deze mannen en vrouwen werden op zaterdag voorgelezen in het stadspark Hattem in Roermond en zijn inmiddels toegevoegd aan de zuilen van het Nationaal Indiëmonument. Traditioneel worden tijdens de herdenking ruim 6200 militairen herdacht, maar het onderzoek van Litjens toonde aan dat het werkelijke aantal slachtoffers veel groter is dan eerder gedacht.
Uitdaging van het onderzoek
Tijdens zijn onderzoek ontdekte Litjens dat er meerdere lijsten van slachtoffers bestonden, die vaak niet volledig of consistent waren. Hij nam de taak op zich om duizenden namen te verifiëren, met als doel een complete en accurate namenlijst te creëren. Deze lijst moet corresponderen met de gevallenenlijst van de Staten-Generaal en zal een belangrijke aanvulling vormen op het Nationaal Indiëmonument.
Bijzondere bevindingen
Het onderzoek van Litjens onthult ook belangrijke details over de omstandigheden waaronder de militairen omkwamen. Opmerkelijk is bijvoorbeeld het hoge aantal dienstplichtigen dat door ziekte overleed in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea; Litjens telt 972 dergelijke gevallen. Daarnaast kwamen 709 militairen om door ongevallen die niets met oorlogshandelingen te maken hadden. Het aantal militairen dat door vuurwapenongevallen omkwam, ligt op 112, en 87 militairen pleegden zelfmoord.
Overige aanwezigen in Roermond
Naast de ODB-vertegenwoordiging waren er diverse andere belangrijke aanwezigen, waaronder vertegenwoordigers van Indië- en Nieuw-Guinea-veteranen en hun nabestaanden. Namens de Koning was de Chef Militair Huis, Commandeur Ludger Brummelaar, aanwezig. Daarnaast waren ook de Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer, de Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim een zijn operationele commandanten, en de Gouverneur Emiel Roemer aanwezig.
Herdenking van 15 augustus in Den Helder
Op 15 augustus vond in Den Helder de jaarlijkse herdenking plaats van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Locoburgemeester Peter de Vrij sprak treffend over de toenemende afstand tot deze historische gebeurtenis: “De Tweede Wereldoorlog staat letterlijk en figuurlijk steeds verder van ons af. Volgend jaar zal het 80 jaar geleden zijn. Voor de gelukkigen onder ons is dat een heel mensenleven.”
De Vijfsprong
De herdenking werd gehouden bij het monument “Voor hen die Vielen” op de Vijfsprong. Dit monument is een belangrijke plek voor mensen met banden met voormalig Nederlands-Indië en de Molukken. Namens de ODB legden penningmeester Aad Splinter en Malissa van Dijk een fraai bloemstuk bij het monument, uit naam van haar leden en het bestuur.
Onze Vader
Na het halfstok hijsen van de vlag en toespraken door onder andere locoburgemeester De Vrij en de vlootpredikant, werd het Indisch Onze Vader live gezongen door mevrouw Faas. Er was ook ruimte voor een persoonlijk verhaal van Rob Picauly over zijn familie uit Indonesië. De plechtigheid werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus, waarna kransen en bloemstukken werden gelegd.
Tekst: NIM / L1 / Redactie ODB
Afbeeldingen: Ina van Hoewijk / Aad Splinter / ’t Gebaortehoes / Redactie ODB