Na 23 jaar van bezuinigen op Defensie wordt er nu voor het eerst minder bezuinigd op het veel geplaagde ministerie van Defensie. Tenminste als je de mooie woorden vandaag op Prinsjesdag nog wilt geloven. Alle woorden ten spijt de ODB blijft van mening dat er veel meer geld voor defensie vrijgemaakt moet worden. In het meerjarenoverzicht laat de defensiebegroting vanaf 2015 tot en met 2019 nog steeds een dalende lijn zien.
De media hebben in de achterliggende dagen steeds gesproken over een trendbreuk, over groeiende politieke steun voor het terugdraaien van de bezuinigingen op Defensie. Niets is wat het lijkt in 2015 wordt 8 miljard uitgegeven en tot 2019 daalt het bedrag naar 7,9 miljard (positief gerekend). Daarbij weet iedereen dat alles alleen maar duurder gaat worden. Wordt de militair straks weer de klos als het gaat om de arbeidsvoorwaarden.
Als gevolg van nieuwe rekenregels is het percentage van het BBP dat Nederland besteedt in 2015 lager dan voor vandaag het geval was. Ondanks mooie zelfs recentelijke internationale beloften om te streven naar een hoger defensiebudget wordt deze afspraak alweer in de prullenbak gegooid. Nederland blijft dus de komende 5 jaar haar budget verkleinen.
Het Budget Internationale Veiligheid (BIV) komt weer terug van Ontwikkelingssamenwerking naar Defensie. Dit betreft echter een Hans Kazan truc om het percentage van het BBP dat Nederland besteedt aan Defensie hoger te doen lijken. De gelden uit het BIV (zeg maar 250 miljoen euro structureel), werden al aan Defensie uitgegeven (internationale (vredes)missies.
Een slagvaardige en betrouwbare krijgsmacht begint bij het personeel dat al jaren het kind van de rekening is. Wat heeft het voor nut om met materieel de krijgsmacht te versterken als de regering keer op keer het defensiepersoneel in de kou laat staan. Wees een betrouwbare werkgever en repareer de WUL en het AOW gat en geef de defensieambtenaar de CAO die het verdient anders is er straks niemand meer (over) die zelfs maar bij Defensie WIL werken.
De GOVǀMHB gaf vandaag, in hun persbericht al aan dat uit een recente publicatie Trends & Cijfers 2014 “Werken in de Publieke Sector”blijkt dat Defensie sinds 2006 qua loonontwikkeling ongeveer 3,5% is achtergebleven bij de rest van de Overheid. Maar en misschien is dat wel belangrijker 7,5% ten opzichte van de markt. De ODB is van mening dat het personeel nu eens op de eerste plaats moet komen de rek is er gewoon uit, het zijn immers de mannen en vrouwen die dag in dag uit voor de BV Nederland wereldwijd hun taak uitvoeren.
Stop de afbraak, start met opbouw!
bestuur ODB