20 juni, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningMilitair klokkenluiden in Amerika

Militair klokkenluiden in Amerika
M

In Amerika zit de 24-jarige soldaat Manning al ruim anderhalf jaar (!) in voorarrest op verdenking van het lekken van (diplomatieke) documenten van Amerikaanse ambassades etc. Volgens het Amerikaanse leger zou hij het in chatgesprekken hebben toegegeven.

De militaire rechtbank te Fort Meade, moet nu beslissen of Manning daar mag worden berecht en of er een zaak is of niet. Daarbij zal duidelijk moeten worden of de Amerikaanse overheid hard kan maken of het lekken van de documenten een gevaar was voor de nationale veiligheid.

Manning zat sinds juli 2010 onder volledige beperking in de marine gevangenis te Quantico, Virginia. Die gevangenis is echter niet bedoeld om gevangenen langer dan 90 dagen op te sluiten, maar voor Manning werd een uitzondering gemaakt. Amnesty International heeft een eigen mening over de condities waaronder de gevangenen in Quantico worden bewaakt en moeten leven. U begrijpt welke.

In april 2011 werd er onder andere door rechtenstudenten in Amerika geprotesteerd dat de condities in strijd waren met de grondwet van de US. Later die maand werd Manning overgeplaatst naar een ‘mildere’ gevangenis. Hij mocht nu weer met mede gevangenen praten.

Onder volledige beperkingen gevangen worden gehouden, houdt in dat er geen contact met de buitenwereld is, anders dan met de advocaat! Dus geen telefoon/tv/radio en contact met mede verdachten. Dit is feitelijk bedoeld om een strafrechtelijk onderzoek niet te frustreren, maar u zult begrijpen dat dit middel ‘enigszins’ is doorgeslagen en vaak als pressiemiddel wordt gebruikt. Zou u niet bekennen na 9 maanden alleen zonder familie en vrienden opgesloten te zitten? En toch zijn er mensen die aangeven dat zij niet begrijpen dat iemand die onschuldig is toch bekent. Zalig zijn de onwetenden van geest, zullen we maar zeggen.

Reeds in de 6e eeuw werd in de Digesten van Justinianus (22.3.2) aangegeven dat bewijs door de aanklager moet worden geleverd en niet door de verdachte. Aangezien Manning al anderhalf jaar vast zit, kun je moeilijk volhouden dat hij al niet veroordeeld is voordat er überhaupt bewijs is aangevoerd. Misschien waren die Romeinen nog niet zo gek. Veel beter is het in ieder geval voor soldaat Manning niet geworden.

Krijgt deze militair volgens u een eerlijk proces?

U bent in ieder geval gewaarschuwd!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: