23 april, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningKlokkenluiders worden beschermd!

Klokkenluiders worden beschermd!
K

De klokkenluider wordt in de toekomst beter beschermd. Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de initiatiefwet van Ronald van Raak (SP) Het voorstel houdt in dat er een onafhankelijk orgaan wordt opgericht; het “Huis voor Klokkenluiders”.

Het “Huis voor Klokkenluiders” wordt ondergebracht bij de Nationale Ombudsman. “Het is heel belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze misstanden in een veilige omgeving kunnen melden” aldus Van Raak. Hier kunnen maatschappelijke misstanden uitgebreid worden onderzocht en worden aanbevelingen gegeven, het eerste in zijn soort in de wereld.

Het instituut gaat enkele miljoenen kosten, want er komt ook een fonds waar klokkenluiders een beroep op kunnen doen. Daartegenover staat dat het erg veel geld gaat opleveren. Een goed voorbeeld hiervan is de bouwfraude die door dit wetsvoorstel voorkomen had kunnen worden.

Klokkenluiders kunnen in dit voorstel namelijk niet ontslagen worden, en indien het echt niet langer kan, wordt de werknemer aan ander werk geholpen.

Misstanden worden vaak niet gemeld omdat werknemers bang zijn hun baan te verliezen en daardoor in financiële problemen komen. Treffende voorbeelden zijn Fred Spijkers (Defensie)

Paul Schaap (kernreactor Petten) en Ad Bos (Bouwfraude). Daarnaast worden jarenlang juridische procedures gevoerd tegen overheden en bedrijven hetgeen voor iedereen negatieve gevolgen heeft.

Ronald van Raak hoopt dat de Tweede Kamer het voorstel in het najaar kan behandelen. Het wordt gesteund door SP, PvdA, Groen Links, D’66, PVV, CU en PvdD De regeling is niet bedoeld voor werknemers met een arbeidsconflict maar om werknemers die hun burgerplicht serieus nemen en misstanden melden op het gebied van corruptie, veiligheid en milieu.

Bron: Brandpunt, SP, De Telegraaf

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: