19 mei, 2024
Onze vakbondKabinet broedt op verzachten pensioenpijn

Kabinet broedt op verzachten pensioenpijn
K

Achter de Haagse schermen broedt het kabinet op een bijstelling van de omstreden pensioenplannen. Staatssecretarissen Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) en Weekers van Financiën (VVD) willen een ultieme poging doen om hun voorstellen door de senaat (Eerste Kamer) te loodsen, om te voorkomen dat 3 miljard aan geplande besparingen in rook opgaat.

Voor de zomer wisten de bewindspersonen geen enkele oppositiepartij in de Tweede Kamer ervan te overtuigen om de versobering van het pensioenstelsel te steunen. Het voorstel werd alleen door VVD en PvdA goedgekeurd (meerderheid in de Tweede Kamer). Nu dreigt het zoveelste fiasco in de senaat, omdat de oppositie daar in de meerderheid is.

pensioenen2Eén van de plannen is dat Klijnsma een nieuw systeem wil lanceren waarin de pensioenfondsen op twee manieren kunnen werken. Met een laag risico en een voorspelbaar pensioenbedrag of met een hoog risico met kans op een hoger bedrag met een minimale indexatie (inflatiecorrectie).
Premies worden dan op een nieuwe manier berekend. In de praktijk gaat de pensioenpremie daardoor stijgen. Volgens de NRC is dit geen meevaller maar een tegenvaller voor dit kabinet van 4 miljard euro.

Bron: De Telegraaf/NRC+

Mening ODB

De ODB is ingenomen met het feit dat de oppositie partijen in de senaat dwarsliggen. Men kan niet voorzichtig genoeg zijn met de soms ondoordachte plannen die door dit kabinet worden gelanceerd. U hoeft alleen maar te denken aan het WUL dossier en het WAO gat. Nu zijn de pensioenen aan de beurt, dan is er maar één tip: Handen af van onze pensioenen, ons pensioen is uitgesteld salaris waarop de werknemer gewoon recht heeft!

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: