28 mei, 2024

Schorsing om partnerkeuze
S

Bij Defensie heerst onvrede over een te ver doorgeschoten veiligheidsmaatregel. Die zorgt ervoor dat gewaardeerde militairen met een prima staat van dienst buitenspel komen te staan. 

Dat staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer die door ruim vijftig militairen is ondertekend. Dat meldt het programma KRO-NCRV Eén op Eén.
Sinds 2013 zorgt aangescherpt beleid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) er steeds vaker voor dat de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) van militairen wordt ingetrokken, enkel omdat ze een buitenlandse partner hebben. Daardoor kunnen ze geen vertrouwensfunctie uitoefenen, wat geldt voor elke militaire functie bij Defensie.

Het gaat om militairen die een relatie hebben met iemand uit een land waarmee Nederland geen inlichtingensamenwerking heeft. Het gaat in ieder geval om partners uit Turkije, Marokko, Indonesië, Rusland, Colombia, Venezuela, Zambia, Ghana, Burundi, Servië, Wit-Rusland en Moldavië.
Zij ontvingen een brief van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) dat ze als mogelijk veiligheidsrisico zijn beoordeeld.
Aanvechten
Het aanvechten van de intrekking van een VGB is lastig en duurt lang. Daardoor zitten militairen en hun gezinnen in onzekerheid over een mogelijk ontslag en verliest Defensie goed personeel.
De veiligheidsregel zou zijn doel voorbij schieten, zo betogen de militairen in de brief, die op de site van het actualiteitenprogramma staat. Ze hopen op een politieke oplossing.

bron NU.nl

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: