21 juli, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningAngstcultuur bij Defensie?

Angstcultuur bij Defensie?
A

Of toch liever gemotiveerd personeel?

Het Ministerie van Defensie is een prima werkgever. Tenminste als alles zou werken zoals het moet. En dan heb ik het niet over het materiaal. 

Vanuit het ministerie wordt er verteld dat de werkgever Defensie integriteit, transparantie en respect hoog in het vaandel heeft staan. Misschien moeten ze eens een tijdje meelopen met de juridische dienstverlening van de Onafhankelijke Defensiebond. 

Als een angstwekkende schaduw hangt voor ieder personeelslid ontslag boven het hoofd. Let vooral op dat je goed met je chef overweg kunt. Hij kan zo een akkefietje verzinnen. Net nog gezien en meegemaakt: een verzonnen overtreding van de chef maakt een eind aan een jarenlange carrière vol goede beoordelingen en tevredenheids getuigenissen. P&O en juza gaan fluitend in het hele verhaal van de ‘aanklager’ mee. 

Hoor, wederhoor? Volgens mij heeft juza daar nog nooit van gehoord. 

Wat voor werkmotivatie is dit dan? Er wordt al een tijd (met toenemende mate) een sfeer van angst en verraad gecreëerd. Natuurlijk lang niet overal, maar voor kwaadwillenden ligt de weg wijd open. 

Het is zo makkelijk binnen de defensiecultuur. Je beschuldigt iemand ergens van, de beschuldiging wordt klakkeloos overgenomen. In het ergste geval eindigt dit in ontslag. 

Er wordt eerst gestraft, ontslagen zonder dat de feiten onderzocht zijn. De ontslagene vecht terug (lang niet altijd!), krijgt gelijk, maar niet de baan/eer/ rechtvaardigheidsgevoel. 

En de beschuldiger? Nou die heeft nergens last van. Waarschijnlijk wordt diegene bevorderd of gepromoveerd. 

In het blad Checkpoint van maart 2024 besluit columnist en veteraan Barry Hofstede zijn column met de woorden: ‘De ware mens toont zich in hoe hij zijn ondergeschikte behandelt’. Daar sluit ik me bij aan 

En met de wens dat er eens heel goed naar het systeem van hiërachie binnen Defensie wordt gekeken en vooral ook de controle daarop. 

Tekst: Putdeksel
Afbeelding: Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: