24 juli, 2024
Onze vakbondJe recht kunnen halen hoort bij een rechtsstaat

Je recht kunnen halen hoort bij een rechtsstaat
J

“Je recht halen is iets dat geldt voor iedereen en is dus niet exclusief voorbehouden aan multinationals met een dikke portemonnee”, aldus MHP-duovoorzitter Bob van der Wal. De MHP heeft op 27 november jl. samen met FNV en CNV een brief naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van het wetsvoorstel aanpassing griffierechten.

Het wetsvoorstel betreft met name een aanzienlijke verhoging van het griffierecht in hoger beroep en cassatie. Het wetsvoorstel is primair ingegeven door kostenbeheersing en heeft daardoor iets weg van een ontmoedigingsbeleid. De vakcentrale betreurt dit, omdat rechtvaardigheid een wezenlijke pijler is in een goed functionerende democratie. Hieraan moet niet worden getornd.

Problematisch is ook dat de verhoging van de griffiekosten invloed heeft op arbeidsrechtelijke zaken. Werkgevers hebben in de meeste gevallen meer financiële ruimte om scherp te procederen. Een werknemer met een smallere beurs kan daardoor met dit wetsvoorstel sneller het onderspit delven. Daar komt bij dat de contributie voor een beroepsvereniging of de premie van een rechtsbijstandsverzekering door de verhoging kan stijgen.

Bron: vakcentrale MHP
logo_mhp

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: