Hoe zat dat ook alweer met dat budget voor het militair tenue? Militairen zijn verplicht hun uniform en werkkleding te dragen als ze aan het werk zijn. Deze kleding dragen ze iedere dag, of ze nu een oefening in het veld hebben, aan trossen sjorren aan boord van een schip of aan een heli sleutelen.

Je zou denken dat dit tenue van alle werkzaamheden flink vuil wordt en dus regelmatig gewassen. En je zou denken dat een werkgever als defensie deze kleding zonder extra kosten ter beschikking zou stellen. Nou, Defensie gaat met de tijd mee en heeft een i-BUNDEL bepaald. Van dit fictief budget wordt de PSU (Persoonlijk Standaard Uitrusting) betaald. Hierover is begin 2014 wat te doen geweest omdat met het instellen van dit budget tevens wat prijzen zijn gecorrigeerd, naar boven, natuurlijk, in sommige gevallen met meer dan 300%. Dit zou geen probleem zijn ware het niet dat dit budget is gesteld op 10% van de waarde van de PSU.

Op een PSU waarde van 1500 Euro is dit dus 150 Euro per jaar. Niet slecht, zou je denken. Maar indien je in 10 jaar tijd je hele PSU kunt vernieuwen moeten de afzonderlijke PSU artikelen dus ook 10 jaar mee kunnen. En hier ligt dus het verraad; Stel je hebt 4 complete werkpakken, die je dus dagelijks aan hebt. Gemiddeld gebruik je 2 werkpakken in de week zodat per jaar je werkpakken 25 keer worden gewassen. Een werkpak gaat hooguit 50 keer wassen mee, dan zijn ze toch echt op. Dit is dus 1 werkpak per jaar. Na 4 jaar zijn alle werkpakken versleten, alleen al door het wassen. En dan heb ik het nog niet gehad over de badhanddoeken, T-shirts, e.d.

Uniformen gaan wat langer mee maar toch ook geen 10 jaar. Bedenk dat, indien iets in je PSU korter meegaat dan 10 jaar, er evenredig een ander artikel langer mee moet gaan dan 10 jaar.
Dit kan dus niet en daarom moet de militair extra PSU bijkopen om er maar niet bij te hoeven lopen als een veenfli**er. Stiekem gaat door het invoeren van deze i-BUNDEL toch weer wat van de koopkracht van de militair verloren. En dat, terwijl er toen een zgn nullijn was afgesproken.

Oke, toen de ODB en ook andere bonden hier vragen over stelden was het antwoord dat het hier om een proef ging en dat deze BUNDEL nog bijgesteld ging worden na de evaluatie, een jaar na invoering. Welnu, het is zelfs 1 ½ jaar later en het enige wat ik hoor zijn spreekwoordelijk krekels. Ik begrijp dat de bonden nu heel druk zijn met de CAO maar het moet toch niet zo zijn dat aan de ene kant je er een procentje bijkrijgt terwijl er aan de andere kant je als militair stilletjes meerdere procenten gaat inleveren (remember de WUL?).

Putdeksel

ODB: Destijds was er een Poll bijgevoegd. We stellen nogmaals onze bezoekers in de gelegenheid hun mening te geven via de poll.

[poll id=”3″]

 

Hennis_KPU-)

KlussenKlussen
Vorig artikelCenten Schrapen?
Volgend artikelScholing Voor Militairen

4 REACTIES

  1. Ik vind de hoogte van de i-bundel niet het grootste probleem. Het meest ergelijk is dat ik per jaar maar 4 T-shirts mag kopen. Ik wil zelf bepalen wat en hoeveel ik koop, al wil ik voor 150 euro handdoeken hebben!

  2. Sinds dat ik de dienst heb verlaten en bij een nieuwe burger werkgever werk heb ik nooit voor mijn werkkleding hoeven te betalen. Als iets kapot gaat wordt gelijk vervanging geregeld. Kost niets

  3. Door Anoniem

    ik wil graag reageren op uw artikel over de i-bundel, maar wil liever niet voor eenieder zichtbaar op internet staan. Vandaar deze reactie via de mail. Als u deze reactie zonder mijn gegevens verder wilt gebruiken, vind ik dat prima.

    De intentie van Defensie met de i-bundel is om te voorkomen dat er onnodig vaak geruild wordt, waarbij personeel (voornamelijk de zogeheten niet inlever-artikelen) vaker ruilt dan noodzakelijk. De oude variant, namelijk de fourier of Sgt Distributie (AF – Aangewezen Functionaris) laten bepalen of de ruiling noodzakelijk is, zou niet toereikend zijn. In dit geval is echter de oplossing problematischer dan het probleem.

    Afgezien van de in de i-bundel gehanteerde prijzen, bestaat er ook nog een 75%-prijslijst, die gehanteerd wordt bij vermissingen. De in deze lijst gehanteerde prijzen wijken behoorlijk af van de prijzen in de i-bundel, wat op zijn zachtst gezegd vreemd is. Daar komt nog bij dat vermissingen die rekening man worden verhaald, ook nog een keer worden ingehouden op de i-bundel; dubbel betalen dus, en dubbel gestraft voor het kwijtraken van een uitrustingsstuk. Ook hier moet wat aan gedaan worden! Ik heb inmiddels zowel in de KPU- als in de MC (en DMC)-lijn meerdere malen geïnformeerd naar de status van de evaluatie, maar heb nog geen bevredigend antwoord ontvangen. De (D)MC is simpelweg nergens in betrokken.

Reacties zijn gesloten.