29 mei, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningIs nihilstelling voor de kinderalimentatie mogelijk?

Is nihilstelling voor de kinderalimentatie mogelijk?
I

Met regelmaat wordt bij Dudink & Starink Advocaten gevraagd of de kinderalimentatie kan worden stopgezet. Daarvoor kunnen overigens honderden redenen worden aangevoerd. Kinderalimentatie is een wettelijke plicht, waaraan (bijna) niet valt te tornen. Toch wees het gerechtshof te Den Haag recentelijk een vonnis waarin werd aangegeven dat indien er kan worden aangetoond dat er echt geen draagkracht is, de man geen kinderalimentatie hoeft te betalen.

In deze zaak betrof het een ZZP’er met een klusbedrijf dat door de recessie was getroffen en al enige jaren nagenoeg geen winst meer maakte. Daarnaast was de man ook medisch niet in staat om te werken en kon dat aantonen! De conclusie is dus dat nihilstelling mogelijk is, maar je moet wel met heel goeie argumenten en bewijzen komen. Wel is duidelijk dat iedere zaak onafhankelijk dient te worden bekeken.

De militair die een ‘gewoon’ inkomen heeft, zal in eerste instantie aan de financiële verplichtingen jegens zijn kinderen moeten voldoen. Voor de partneralimentatie kan dat overigens anders zijn. Daar gelden andere criteria voor.

Bron: Gerechtshof ’s-Gravenhage, 19 oktober 2011, LJN BU4471

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: