22 juni, 2024
Onze vakbondInterview

Interview
I

1. Kun je jezelf even voorstellen?

Leuk dat ik mijzelf even mag voorstellen. Mijn naam is Danny van Hoewijk, getrouwd en woon samen met mijn vrouw Ina in Julianadorp (de parel van het Noorden). Julianadorp is klein dorp net voor Den Helder en is voor toeristen een welbekende plek.

Ik ben 58 jaar( juli) en geboren in Den Haag daar heb ik 6 jaar gewoond en daarna ben ik verhuisd naar de Noordoostpolder waar ik de lagere school gevolgd heb, en gelijk daarna de vakopleiding gedaan voor de visserij in Urk, dit omdat mijn vader een visserman was uit Scheveningen. Tijdens mijn opleiding op Urk kreeg m’n vader reuma waarna ik besloot om de koers te wijzigen en bij de Marine te gaan solliciteren.

2. Wat is jouw huidige werk?

Zo’n 41 jaar geleden ben ik aangenomen bij de Koninklijke Marine als matroos operationele dienst nautische dienst. Ik heb meerdere varende plaatsingen gehad en alle onderofficiers rangen doorlopen. In mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwam ik de vacature tegen van officier bij opleidingen bij de Koninklijke Marine. Gezien ik door mijn werk heel veel gedaan heb met opleidingen bij de Marine zoals vaarbewijzen, navigatie ed een logische vervolg stap. Naast lesgeven ben ik mij ook gaan verdiepen in het verder ontwikkelen en ontwerpen van opleidingen. Daarnaast ben ik als lid in de medezeggenschap gestapt en mij verdiept in de regelgeving o.a. die van de Arbowetgeving. Op dit moment ben ik aangesteld als Luitenant der Tweede Klasse oudste categorie werkzaam als Hoofd van bureau vakbekwaamheid van de Defensie Duikschool, daarnaast sta ik militairen en burger defensiepersoneel bij als militair raadsman maar ben nog steeds lid van het GMC van OKM .

3. Wat is jouw grootste drijfveer om voorzitter ODB te worden?

Mijn grootste drijfveer is op een structurele- en persoonlijke manier leiding te geven aan de jongste en snelst groeide onafhankelijke vakbond en actueel te blijven. Hierbij hecht ik aan eerlijkheid en betrouwbaarheid. Mijn grootste uitdaging wordt ook leden te blijven inspireren en motiveren om lid te blijven en het beter te doen dan andere bonden waarbij ik ook veel waarde hecht in de mening van collega’s van het bestuur en Algemene Vergadering.

4. Wat inspireert jou bij de ODB het meest?

Naast mijn gezin inspireert me de persoonlijke inzet van de bond richting alle hulpvragen aan leden waarbij de inzet van alle kaderleden respect oproept van de leden van de ODB. Schitterend ook dat de bond eigentijds blijft en geen politieke kleur kiest en daarom toegankelijk is voor iedereen! De wensen die uitgesproken worden tijdens de algemene ledenvergadering (waarbij alle kaderleden zijn betrokken) krijgen altijd zoveel mogelijk voorrang. Het bestuur staat immers in dienst van haar leden, niet andersom!

5. Op welke persoonlijke prestatie in 2023 ben je het trotst?

Voor de bond was voor mij vooral het bijstaan voor de leden als raadsman waarbij ik persoonlijke hulpvragen vrijwel altijd kan beantwoorden en vraagstukken zoals VGB en fijnstof en ambtsberichten geen eindstation zijn.

6. Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

Naast sporten in de vorm van hardlopen, wandelen, fietsen en tuinieren maar ook lekker eten en drinken hou ik van. En daar kan ik mijn BBQ natuurlijk niet bij missen! Voor klussen ben ik ook altijd te porren trouwens.

7. Wat zijn jouw sterke eigenschappen?

Mijn sterke eigenschappen zijn: Mensgericht zijn, samenwerken, verantwoordelijkheidsbesef, ontwikkelen, overtuigen, communiceren, resultaatgericht en analyseren.

8. Wat zou je anders doen?

Door luisteren en juiste bestuurlijke vormen toe te passen ons richten op meer en betere communicatie binnen het vakbond wereldje, voor de rest zal ik openstaan voor ideeën en gesprekken met nieuwe en oude spelers in dit wereldje. Een goede start daarvoor is de Koepel Gepensioneerden geweest.

9. Wat zijn je ambities met de ODB?

Dat ODB een nog serieuzere gesprekspartner wordt voor alle in lijn staande vakcentrales die zowel overleg noodzakelijk maakt in de toekomst daarnaast nog steeds mensgericht naar zijn leden blijft.

10. Waar zie je de ODB over 5 jaar?

Een vakbond waar men op kan vertrouwen en dat je nog meer waarde voor je contributiegeld hebt. En dat de vakbond meer toegang krijgt tot de faciliteitenregeling van Defensie en nog zichtbaarder wordt.

11. Wat maakt jou aan het lachen?

Goede grappen en vooral toch wel de filmpjes die je ziet van menselijke fouten (zonder ongelukken en met een knipoog). Ik hou ervan om gezellige mensen om me heen te hebben waarbij je niet altijd serieus hoeft te zijn om elkaar te begrijpen.

12. Als je kon tijdreizen, naar welk jaar zou je teruggaan?

Naar de jaren 80 met de kennis die ik nu heb, dan had ik wellicht iets anders gedaan, bijvoorbeeld wat beter gespaard en meteen een huis gekocht, en ook toen had je ook niet van dat snelle, het is ook niet goed om steeds overal bereikbaar te moeten zijn. Soms verlang ik terug naar de puurheid van geschreven brieven en kaarten.

13. Wat is je favoriete film?

Ik heb zo veel films die ik mooi vind, maar vooral tegenwoordig kijk je naar kwaliteit van beeld en geluid in film en het verhaal erom heen. Ik kan vrijwel alle films waarderen en niet één echte favoriet benoemen, maar films zoals Titanic, Avatar zelfs Grease en dit soort klassiekers kijk ik graag als ontspanning.

14. Wat is je favoriete muziek?

Ook hier hou ik van klassiek tot pop, van alles wat, en ga voor het eerst naar een concert van Coldplay in Amsterdam.

15. Welke oplossingen bied jij aan jouw leden ?

Ten eerste zijn het niet mijn leden maar leden van de vakbond ODB die ondersteuning krijgen op meerdere vlakken waar nodig, maar als men hulp wilt hebben van de bond zou ik hun wel aanraden om zodra men tegen een conflict aanloopt direct contact opnemen, zodat wij meteen maatwerk kunnen leveren vanaf het begin.

16. Wat staat er nog op jouw bucketlist?

Als vakbondsvoorzitter worden uitgenodigd bij de minister van Defensie om van gedachten te wisselen o.a. over hoe het overleg beter zou kunnen gaan, denk hieraan bijvoorbeeld adviesrecht en informatierecht richting de bonden dus meer communicatie en meer openheid naar de buitenwereld.

17. Waarom zou je anderen het lidmaatschap van de ODB aanbevelen?

De Onafhankelijke DefensieBond (ODB) is een vakbond die is opgericht om de collectieve en individuele belangen te behartigen van personeel (militairen en burgers) in dienst van het Ministerie van Defensie en hun familieleden evenals de gepensioneerden, weduwen en weduwnaren van defensiepersoneel.

De ODB is no-nonsense en recht door zee en zal zich blijven inzetten en ontwikkelen. Wereldwijd.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: