21 juni, 2024
Onze vakbondIndië Herdenking Roermond 2015

Indië Herdenking Roermond 2015
I

Voor de 28ste maal hebben bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in stadspark Hattem duizenden militairen en oud militairen, nabestaanden en familieleden in aanwezigheid van de Minister-president Mark Rutte op zaterdag 5 september jl. in Roermond de jaarlijkse herdenking bijgewoond.

ODB-Defensiebond-erik-jurriens-Indie-Herdenking-Roermond-2015Na de minuut stilte voerden vier F-16’s van de vliegbasis Volkel een flypast uit in de Missing Man-Formatie. Tijdens dit indrukwekkende saluut representeert de vlieger die, recht boven de plaats van herdenking, abrupt zijn F-16 optrekt en de formatie verlaat het feit dat de gevallenen niet meer aanwezig zijn.

In het voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea kwamen duizenden Nederlandse militairen om het leven. Minister- president Rutte (VVD) zei dat er lang te weinig erkenning en aandacht is geweest voor deze oorlog.
Volgens de premier is het conflict in voormalig Nederlands-Indië is geen voltooid verleden tijd.

Rutte bedankte namens de regering voor een gehoor van duizenden veteranen de militairen voor hun inzet. “De geschiedenis kent veel gezichten. Ook minder mooie. De Nederlandse regering heeft dat eerder ook erkend. Maar één ding staat voor mij als een paal boven water: Militairen die door de regering van hun land worden uitgezonden, verdienen steun, respect en waardering”, aldus Rutte. De premier legde na zijn toespraak namens de Staten-Generaal een bloemstuk. Hij zei blij te zijn dat er nu ook erkenning en aandacht is voor de veteranen die in Korea, Bosnië, Irak en Afghanistan hebben gevochten.

Namens bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB) was Erik Jurriëns bij deze herdenking aanwezig en heeft een krans gelegd ter nagedachtenis van de ruim 6200 jonge Nederlandse militairen die tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en 1962 sneuvelden tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, en de naoorlogse VN missies.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging samen met het Weerter Gemengd Koor Vivace. Een eredetachement van de 41ste Pantser Genie Bataljon van de Koninklijke Landmacht uit Oirschot , de Koninklijke Marechaussee en het 12e infanterie Bataljon Regiment van Heutsz 11e Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen vormde de erewacht.

Bron NIM/De Limburger

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: