16 januari, 2025
Onze vakbondIndië herdenking Roermond 2013

Indië herdenking Roermond 2013
I

Voor de 26ste maal hebben bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in stadspark Hattem ruim 20.000 militairen en oud militairen, nabestaanden en familieleden in aanwezigheid van Generaal-majoor Morsink, Chef van het Militaire Huis van de Koning op zaterdag 7 september jl. in Roermond de jaarlijkse herdenking bijgewoond.

De herdenking stond dit jaar voor het eerst mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953). Drie anderen worden tot op de dag van vandaag vermist. Aan deze VN-missie deed ook een Nederlands bataljon mee.

Aanleiding was het feit dat het dit jaar 60 jaar geleden is dat in Korea een wapenstilstand werd gesloten. Onder de soldaten die in Korea vochten, waren nogal wat veteranen uit de politionele acties in Indië. Deze mensen bezoeken traditioneel de jaarlijkse herdenking in Roermond..

”Wij willen in de toekomst een plek bieden waar alle gesneuvelde militairen van na de Tweede Wereldoorlog herdacht worden”, zei voorzitter Pascal Limpens van de organiserende stichting.

Na de minuut stilte voerden vier F-16’s van de vliegbasis Volkel een flypast uit in de Missing Man-Formatie. Tijdens dit indrukwekkende saluut representeert de vlieger die, recht boven de plaats van herdenking, abrupt zijn F-16 optrekt en de formatie verlaat het feit dat de gevallenen niet meer aanwezig zijn.

In het voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea kwamen meer dan 6200 Nederlandse militairen om het leven. Staatssecretaris Teeven (VVD) zei dat er lang te weinig erkenning en aandacht is geweest voor deze oorlog.

In de Tweede Wereldoorlog vocht Nederland tegen de bezetter, zei Teeven. ”Maar in de koloniale oorlog werden wij gezien als bezetters en waren wij de verliezers.” Hij zei blij te zijn dat er nu ook erkenning en aandacht is voor de veteranen die in Korea, Bosnië, Irak en Afghanistan hebben gevochten.

Namens bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB) was Erik Jurriëns bij deze herdenking aanwezig en heeft een krans gelegd ter nagedachtenis van de ruim 6200 jonge Nederlandse militairen die tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en 1962 sneuvelden tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, en de naoorlogse VN missies.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en het Hertens Mannenkoor. Een eredetachement van de 41ste Pantser Genie Bataljon van de Koninklijke Landmacht uit Oirschot , vormde de erewacht.

ComputerComputer
ComputerComputer

Gerelateerd aan dit bericht: