24 juli, 2024
Onze vakbondIndië herdenking Roermond 2012

Indië herdenking Roermond 2012
I

Voor de 25ste maal hebben bij het Nationaal Indië-monument in stadspark Hattem ruim 20.000 militairen en oud militairen, nabestaanden en familieleden in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Willem-Alexander op zaterdag 1 september jl. in Roermond de jaarlijkse herdenking bijgewoond.
In zijn toespraak tot de veteranen zei demissionair minister Hillen (CDA) dat Nederland en Indonesië van elkaar scheidden in een sfeer van verwijt en onbegrip en benoemde terloops de vreselijke Bersiap periode. Hij prees het huidige Indonesië als belangrijke democratie en vroeg beide landen om niet alleen terug, maar vooral vooruit te kijken. ,,Nieuwe vriendschap begint niet met te onderzoeken wat er allemaal mis is gegaan”, zei Hillen. Hij pleitte voor een relatie met Indonesië die uitgaat van wederzijdse waardering.

Na de minuut stilte voerden vier F-16’s van de vliegbasis Volkel een flypast uit in de Missing Man-Formatie. Tijdens dit indrukwekkende saluut representeert de vlieger die, recht boven de plaats van herdenking, abrupt zijn F-16 optrekt en de formatie verlaat het feit dat de gevallenen niet meer aanwezig zijn.

Namens het bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB) waren Erik Jurriëns en Henny Gulickx bij deze herdenking aanwezig en heeft Henny een krans gelegd ter nagedachtenis van de ruim 6200 Nederlandse militairen die tussen de Tweede Wereldoorlog en 1962 sneuvelden tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Marinierskapel en de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging. Een eredetachement van de Koninklijke Marine vormde de erewacht.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: