30 mei, 2024
Onze vakbondIndië: herdenking Roermond 2011

Indië: herdenking Roermond 2011
I

Voor de 24ste maal hebben bij het Nationaal Indië-monument in stadspark Hattem zo’n 20.000 militairen en oud militairen, nabestaanden en familieleden op zaterdag 3 september jl. in Roermond de jaarlijkse herdenking bijgewoond.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) haalde in zijn toespraak een drietal voorbeelden aan van – aanwezige – veteranen, hoe hun uitzending van grote invloed was op het verdere leven erna. Hetzij door tragische ongevallen of door directe oorlogshandelingen. Ook waarschuwde minister Hillen ervoor niet “de straffende vinger te heffen over gebeurtenissen van toen”, maar de gebeurtenissen van deze periode  te beoordelen naar de handelswijze en manier van denken van die tijd.

Na de minuut stilte voerden vier F-16’s van de vliegbasis Leeuwarden een flypast uit in de Missing Man-Formatie. Tijdens dit indrukwekkende saluut representeert de vlieger die, recht boven de plaats van herdenking, abrupt zijn F-16 optrekt en de formatie verlaat het feit dat de gevallenen niet meer aanwezig zijn.

Namens bestuur en leden van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB) waren Erik Jurriëns en Henny Gulickx bij deze herdenking aanwezig en heeft Henny een krans gelegd ter nagedachtenis van de ruim 6200 Nederlandse militairen die tussen de Tweede Wereldoorlog en 1962 sneuvelden tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en het Reuvers Mannenkoor. Een eredetachement van het 42 Brigade verkenningssquadron Huzaren van Boreel, vormde de erewacht.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: