16 april, 2024
Onze vakbondHet nieuwe pensioen

Het nieuwe pensioen
H

Ik wil nog even reageren op het vorige stuk van het ABP want vele partijen in Nederland zijn het oneens met de nieuwe pensioenvoorstellen. Waarom zo’n haast? Dat heeft te maken met de vertegenwoordigers met name die van de vakorganisaties die allang al geen afspiegeling meer zijn van de werkenden in Nederland. Zij gingen vier jaar geleden al akkoord met de huidige wijzigingen Daarnaast ontbreken veel vakbonden waaronder mijn ODB in het pensioenoverleg.

Doordat de groep ZZP groter werd en uit de reguliere arbeidsmarkt werd gedrukt ontstond een onvoorzien probleem. Deze voormalige arbeidersgroep ondertussen goed voor meer dan 1.500.000 mensen, betalen voor een groot deel geen pensioenpremie. Hoe dit nu op te lossen? Huup,huup Barbatruc (vrij vertaald uit de serie Barbapappa) gewoon oudhollands dwingen. Door een ongelukkige keuze van met name de FNV kreeg de Nederlandsche Bank grote invloed op het rente beleid, deze was al meer dan 150 jaar stabiel gebleven op 4% maar duikelde al snel naar beneden.

Hij had gelijk dat de actuele rente op dat moment 1,5% was, maar de rente van andere landen in Europa die ook rekenrentes kennen, loopt gigantisch uiteen. Opvallend was dat de 50Plus partij als enige bleef protesteren en terecht wees dat het probleem veroorzaakt wordt door de regering en de Nederlandsche Bank. Geen steun vanuit VVD, PvdA, CDA en D66. Even opvallend is het uiteenspatten van de 50Plus partij voor de cruciale datum dat de knoop moet worden doorgehakt, u gelooft toch ook in toeval?

Transparant. Het woord komt in het stuk van de stichting ABP zo vaak voor dat niemand er meer in gelooft. Er is bewust een moeilijkheidsgraad in de pensioenen gebouwd, zodat alleen heel geleerde mensen kunnen beslissen waar het over gaat. Dat vinden deze mensen zelf dan, want zij verdienen er een dikke boterham mee (uit het pensioenfonds).

Op de werkvloer moet je ervan uit kunnen gaan dat er fatsoenlijk met je  pensioengeld wordt omgegaan. Niet een regering die eventjes miljarden leent, die nooit worden teruggestort in het pensioenfonds. Er zijn teveel mensen die uit de nu nog rijkelijk gevulde pot graaien, want geld genoeg. De bemoeienis van de overheid met de ‘pensioenpot’ is sowieso vreemd.

Geld van werkgevers en werknemers hoort niet verdeelt te worden door de overheid. Die hoort daar geen zeggenschap over te hebben. Maar bij zoveel geld wil iedereen een graantje (of graansilo) meepikken. Wat denkt u dat het wordt? Nou afgelopen vrijdag was de kogel door de kerk. Alhoewel FNV allang akkoord was

Het nieuwe pensioen: Het kan meer worden, het kan gelijk blijven, maar het kan ook minder worden. Als ons pensioen gebaseerd wordt op de aandelenkoersen, heb ik zo’n flauw vermoeden wat de uitkomst is. En dat is geen koffiedik kijken.

U bent gewaarschuwd!

Tekst: Putdeksel
Afbeelding: Putdeksel

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: