Bij het monument “Voor hen die vielen” aan de Middenweg in Den Helder is vrijdagochtend het einde van de Tweede Wereldoorlog en de capitulatie van Japan herdacht. Namens bestuur en leden van de ODB legden Aad Splinter en Alex Hiemstra een bloemstuk bij het monument. Naast vele genodigden woonden ook enkele tientallen belangstellenden de herdenking bij.
Een herdenking is er om stil te staan bij de vele levens die verloren gingen. Sinds 1994 is het ook in Den Helder een traditie, maar landelijk was het al de 69e herdenking, zoals de Vlootpredikant opmerkte. Het thema was net als vorig jaar “Vrijheid geef je door“, omdat ieder mens de verantwoordelijkheid heeft “vrijheid te eerbiedigen en na te streven“.
Elke generatie opnieuw moet leren niet te zwijgen
“In de Tweede Wereldoorlog bepaalden anderen dat sommige mensen niet het recht hadden op leven, laat staan op vrijheid. De vredesmissies van nu proberen elders het elementaire begrip van vrijheid door te geven“, sprak de vertegenwoordiger namens de Stichting 15 Augustus Herdenking Den Helder.
De herdenking begon zoals elk jaar met het halfstok hijsen van de Nederlandse driekleur. Later volgden onder meer het (gezongen) Indisch Onze Vader, een minuut stilte en de eerste twee coupletten van het Wilhelmus. De Vlootpredikant van de Marine stelde dat “elke generatie opnieuw moet leren niet te zwijgen over wat mensen elkaar aan kunnen doen“.
Burgemeester Koen Schuiling sprak van “een periode van ongelooflijk veel leed, mensen werden op beestachtige wijze behandeld, en vermoord. Woorden zijn er niet voor, vergelijkingen niet gepast. Sinds 15 augustus 1994 komt men hier bijeen voor deze herdenking. Die bijeenkomst draagt bij aan het levend houden van de herinnering. Opdat wij niet vergeten! En je hoeft er niet zelf bij te zijn geweest. De littekens zijn niet zelden ook de pijn van latere generaties.”
De plechtigheid werd afgesloten met het leggen van bloemen en kransen.
bron: Den Helder actueel
Ronald Boutkan
foto Aad Splinter