23 juni, 2024
Onze vakbondHerdenking Capitulatie Van Japan

Herdenking Capitulatie Van Japan
H

Bij het monument ‘Voor hen die vielen’, aan de Middenweg in den Helder, is maandagochtend met een groot aantal belangstellenden de capitulatie van Japan herdacht, nu 71 jaar geleden. Namens de ODB legden Erik Jurriëns en Aad Splinter een bloemstuk. De herdenking begon even voor elf uur met het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag. Traditiegetrouw werd de herdenking bijgewoond door veel verenigingen en stichtingen, maar ook marinemensen en oud-inwoners van Nederlands-Indië en hun kinderen of nabestaanden.

“Na de overgave van Japan waren er vele lege plaatsen. Geliefden, burgers en militairen die er niet meer waren. Toen kon de vrijheid nog niet worden omarmd, want er begon een nieuwe strijd. Herdenken is niet vergeten én op weg naar de toekomst. Wij zullen het geloof in een betere wereld niet opgeven, dat zijn we verplicht aan hen die vielen.”

Vlootpredikant Fred Omvlee benadrukte dat de bijeenkomst er juist was om niet te vergeten, hoe verschrikkelijk de verhalen soms ook zijn. Er zijn gelukkig ook mooie herinneringen en de banden met de Indische archipel zijn ruim vierhonderd jaar hecht geweest. “Het is rijkdom om Indische wortels te hebben, om een thuisgevoel te hebben bij de Gordel van Smaragd.” Omvlee zei verder te hopen en te bidden dat “de namen van hen die zijn gestorven gegrift staan in ons harten en in de palm van Gods hand.”

In de herdenkingsspeech van burgemeester Koen Schuiling sprak hij grote bewondering uit voor de “kracht en onverzettelijkheid waarmee het de Indische Nederlanders is gelukt hier hun thuis te vinden”. Verder riep hij op de verhalen te blijven vertellen, “zodat steeds meer mensen weten waarom we hier op 15 augustus samen zijn”.

Na de speeches klonk het Indisch Onze Vader, werd een minuut stilte gehouden en volgden twee coupletten van het Wilhelmus. Kransen of bloemstukken werden o.a. gelegd namens de Koninklijke Marine, Marine Onderofficieren Club en de gemeente Den Helder. Na afloop was er een informeel samenzijn in Hotel Wienerhof.

Bron: Ronald Boutkan/Den Helder Actueel/NHD/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: