25 mei, 2024
Onze vakbondHerdenking bij het Nationaal Indië-monument 2023

Herdenking bij het Nationaal Indië-monument 2023
H

Zaterdag 2 september jl. was de ODB aanwezig bij de 36ste jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië-monument in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond. Tijdens de plechtigheid worden de vele duizenden omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië- en Nieuw-Guinea, evenals de Nederlandse militairen die omkwamen tijdens de meer recentere internationale vredesmissies op gepaste en waardige wijze herdacht.

Om 1400 begon de ceremonie met het welkomstwoorddoor Jo Kneepkens, voorzitter stichting Nationaal Indië monument 1945-1962. Direct gevolgd door het openingsgebed door aalmoezenier Sanneke Brouwers. Daarna volgde een herdenkingstoespraak door Christophe van der Maat, demissionair staatssecretaris van Defensie. Kasja Ollongren had nl. de herdenking afgezegd om persoonlijke redenen.

Daarna volgde de officiële kranslegging door de staatssecretaris met assistentie van leerlingen van basisschool De hovenier uit Montfort. Na de taptoe volgde een minuut stilte waarna de militaire kapel Johan Willem Friso het Wilhelmus ten gehore bracht.

Vier F-35’s van de vliegbasis Leeuwarden brachten daarna een indrukwekkende ceremonial flypast in de zogeheten “missing man formation”. Leerlingen van de basisschool De Hovenier uit Montfort droegen na de flypast een gedicht voor.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd er in deze editie ook stil gestaan bij de rol van de Koninklijke Marine in Indië tijdens deze roerige tijden. Vice Admiraal Ben Beckering voorzitter van het Karel Doormanfonds gaf aan de hand van een drietal voorbeelden hoe deze marinemensen deze tijd hebben beleefd.

Stadsdichter Hans van Bergen mocht zoals gebruikelijk als laatste het woord richten tot de vele genodigden gasten en belangstellenden. Daarna werden de kransen gelegd door de vele verenigingen namens de Onafhankelijke Defensiebond was Erevoorzitter Erik Jurriëns aanwezig om de krans namens het bestuur en leden, bij het monument te onthullen.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het koor Corde et Animo uit Montfort en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Het logistieke gedeelte werd verzorgd door LFD Oirschot. De herdenking, die live werd uitgezonden door tv-zender L1, wordt om 15.25 uur afgesloten met een defilé van autoriteiten en genodigden.

Tekst: Redactie ODB
Afbeelding: Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: