21 juli, 2024
Onze vakbondHerdenking 4 mei 2017

Herdenking 4 mei 2017
H

Donderdagochtend 4 mei heeft de secretaris van de ODB Aad Splinter een bloemstuk gelegd bij het monument ‘Voor hen die vielen’ in Den Helder. Jaarlijks worden hier alle gevallen militairen herdacht. De plechtigheid op de Vijfsprong trok zoals gebruikelijk veel publiek.

Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument. Naast een groot aantal veteranen organisaties en vertegenwoordigers van het Helderse bedrijfsleven was Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Verkerk aanwezig.

Nadat kort voor elf uur de genodigden waren gearriveerd, begon de herdenking met het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag en een toespraak van de Humanistisch Raadsman. De HuRa benadrukte in zijn toespraak het verschil over toen en nu maar dat uiteindelijk zij die hier herdacht worden hun grootste goed gaven voor volk en vaderland. Ook stond hij stil bij de vele burgerslachtoffers onder de Helderse bevolking die 3 luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog te verduren kregen.

Na de toespraak werd de eerste krans gelegd, de taptoe geblazen en twee minuten stilte gehouden. Aansluitend werd het Wilhelmus gespeeld en werd vervolgd met de kranslegging. De herdenking bij het monument aan de Middenweg is een van de traditionele herdenkingsbijeenkomsten van de Krijgsmacht.

bron: DH actueel/ODB
foto : DH actueel

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: