16 april, 2024
Onze vakbondHerdenking 4 mei 2014

Herdenking 4 mei 2014
H

Zondagochtend 4 mei hebben het hoofdbestuurslid van de ODB Aad Splinter, en Christie Slagter een bloemstuk gelegd bij het monument “Voor hen die vielen” in Den Helder. Jaarlijks worden hier alle gevallen militairen herdacht. De plechtigheid op de Vijfsprong trok zoals gebruikelijk veel publiek.

De organisatie lag als voorgaande jaren in handen van CZSK, en ondanks de versobering was de ceremonie en alle entourage er om heen professioneel geregeld. Een domper op deze dag was de afwezigheid van LTZA2OC Koos Alblas die getroffen door ziekte niet meer onze contactpersoon kon zijn. De ODB wenst hem een spoedig herstel en beterschap toe

Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument ‘Voor hen die vielen’. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en de Souschef Internationale Militaire Samenwerking brigade-generaal drs. A.J.A. Beukering plaatsten een krans namens de Koninklijke Marine en de Commandant der Strijdkrachten.

Ook Helderse scholieren Kimberley Yeh en Kaylee Gatowinas van de PC Schoter Duijnschool legden een krans. Nadat kort voor elf uur de genodigden waren gearriveerd, begon de herdenking met het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag en een toespraak van de Humanistisch Raadsvrouwe  Het Thema van dit jaar was “stille getuigen”.

Na de toespraak werd de eerste krans gelegd, de taptoe geblazen en twee minuten stilte gehouden. Aansluitend werd het Wilhelmus gespeeld en werd vervolgd met de kranslegging, als eerste door het gemeentebestuur van Den Helder. De herdenking bij het monument aan de Middenweg is een van de traditionele herdenkingsbijeenkomsten van de Krijgsmacht.

bron redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: