17 juli, 2024
Onze vakbondHerdenking 4 mei 2013

Herdenking 4 mei 2013
H

Zaterdagochtend hebben de Voorzitter van de ODB Erik Jurriëns en bestuurslid Aad Splinter een bloemstuk gelegd bij het monument “Voor hen die vielen” in Den Helder. Jaarlijks worden hier alle gevallen militairen herdacht. De plechtigheid op de Vijfsprong trok zoals gebruikelijk veel publiek.

foto

Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument. De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom , plaatste samen met diverse afgevaardigden van andere krijgsmachtdelen namens de krijgsmachtdelen een krans.

Nadat kort voor elf uur de genodigden waren gearriveerd, begon de herdenking met het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag. Na de toespraak en gebed van de geestelijke werd de eerste krans gelegd, de taptoe geblazen en twee minuten stilte gehouden. Aansluitend werd het Wilhelmus gespeeld en werd vervolgd met de kranslegging, als eerste door het gemeentebestuur van Den Helder.

De herdenking bij het monument aan de Middenweg is een van de traditionele herdenkingsbijeenkomsten van de Krijgsmacht. Door de grote publieke belangstelling blijkt dat na bijna 70 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, de gedachten aan deze zware periode voor velen nog steeds springlevens is.

Bron Den Helder Actueel
Foto’s Nico van Delft

Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: