Vrijdagochtend 4 mei hebben de Voorzitter van de ODB, Erik Jurriëns, en Aad Splinter een bloemstuk gelegd bij het monument “Voor hen die vielen” in Den Helder. Jaarlijks worden hier alle gevallen militairen herdacht. De plechtigheid op de Vijfsprong trok zoals gebruikelijk veel publiek.
Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument. De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom en de Plaatsvervangend Directeur Defensie Operaties, commodore Ralph Reefman, plaatsen namens de Commandant der Strijdkrachten (CDS) en de vier krijgsmachtdelen van Defensie een krans.

Nadat kort voor elf uur de genodigden waren gearriveerd, begon de herdenking met het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag en een toespraak van de vlootaalmoezenier. “We herdenken vandaag de waanzin van de oorlog. Uit alle rumoer (o.a. het omstreden gedicht “foute keuze”) die is ontstaan voorafgaand aan de herdenkingen van vandaag blijkt dat, 67 jaar na de bevrijding, de herdenking nog veel emotie oproept. Nog altijd zijn er 2,3 miljoen mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. De jaarlijkse Dodenherdenking is nog geen herinnering aan vervlogen tijden en 4 mei is nog altijd geen verleden.
Na de toespraak werd de eerste krans gelegd, de taptoe geblazen en twee minuten stilte gehouden. Aansluitend werd het Wilhelmus gespeeld en werd vervolgd met de kranslegging, als eerste door het gemeentebestuur van Den Helder. De herdenking bij het monument aan de Middenweg is een van de traditionele herdenkingsbijeenkomsten van de Krijgsmacht.
Bron Den Helder Actueel