15 april, 2024
Onze vakbondHennis Wil Oplossing AOW gat Militairen

Hennis Wil Oplossing AOW gat Militairen
H

Minister Hennis van Defensie is erop gebrand om een oplossing te vinden voor het AOW-gat van ruim 10.000 militairen. “Maar er is een beperkte ruimte binnen het budget”, zei Hennis bij het begin van de ministerraad.

Een evenredige compensatie voor de meer dan 10.000 militairen in de AOW-leeftijd kost 600 miljoen euro. Maar het ministerie van Defensie kampt ook met enorme tekorten door de vele bezuinigingen van die vanaf 2000 tot heden bij het ministerie worden uitgevoerd.

De rechter heeft de militairen en burgers  tot twee keer toe gelijk gegeven, dus het kabinet moet met een passende oplossing komen. Hennis: “Daarbij moet er een balans zijn tussen de actief dienende militairen en de mensen die de dienst al hebben verlaten.”

AOW-leeftijd
Eerder stoppen met werken is verplicht bij Defensie. Tot aan de leeftijd van 65 is er een speciale uitkering, daarna krijgen oud-militairen net als anderen AOW, meestal met een aanvullend pensioen.

Het ministerie van Defensie heeft voor het eigen personeel nooit maatregelen genomen toen de AOW-leeftijd omhoog ging in 2012 naar 67. Hierdoor krijgen zij na hun vijfenzestigste een half tot twee jaar lang geen AOW uitkering.

Afgelopen woensdag 26 oktober was er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer waar de voormalig militairen, voormalig burger-defensieambteneren naast de centrales van overheidspersoneel hun verhaal konden doen. Volgende week woensdag 2 november debatteert (14:00) de Kamer met Hennis over een mogelijke oplossing.

Mening ODB
Hennis moet het AOW gat repareren. Vele oud militairen en burgers worden ‘gepakt’ in hun portemonnee, waarbij de financiële schade in de duizenden euro’s kan lopen. Sommige militairen zitten daardoor ver onder de bijstandsnorm. Er is maar één oplossing mogelijk het tekort 100% aanvullen vanuit Defensie. Het gaat per slot van rekening over een ‘afspraak’die met al deze mensen is gemaakt.

Dat Defensie krap bij kas zit is genoegzaam bekend…..maar dan moet de bewindsvrouwe de moed hebben meer geld te vragen, zowel voor haar departement als haar mensen. Je zou bijna denken dat zij alweer de actief dienende militairen wil uitspelen tegen de post-actieven.

Bron: NOS/ministerraad

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: