12 juni, 2024
Onze vakbond"Hallo! hallo! Waar blijft ons CAO?"

“Hallo! hallo! Waar blijft ons CAO?”
"

Zoals trouwe bezoekers van de ODB website kunnen constateren is dat na bijna 500 dagen(!!!) er nog steeds geen CAO voor het defensiepersoneel is afgesloten. De ODB publiceerde twee jaar geleden al een lijst van wensen vanuit haar achterban. Beste onderhandelaars, gijzel de minister aan de onderhandelingstafel!! Niet weg laten lopen hoor! Voor je het weet zit de minister in Mali of Normandië, maar ze moet óók eens goed luisteren naar wat werkelijk belangrijk is voor defensie.

Juist ja : HET PERSONEEL.

Terwijl in allerlei bedrijfstakken na noest onderhandelen CAO’s worden afgesloten blijft het bij Defensie onrustbarend stil. Heeft Defensie dan helemaal niets gedaan? Natuurlijk wel. Actief dienende militairen ontvangen nu ook de veteranenstatus, met bijbehorende veteranenspeld die je vervolgens niet op je uniform mag dragen (vanwege roest?), enne, veel verenigingen van veteranen doen nu aan de nuldelijnszorg (is doorverwijzen naar een eerstelijns zorginstantie red.). En er is een veteranenloket gekomen waar u voor alle prangende vragen 24/7 terecht kunt…of is dit ook nuldelijnszorg? Allemaal mooie dure initiatieven die erg veel voor de militair waar dan ook ter wereld opleveren. Maar kijk, daar schiet elke goedwillende, hardwerkende militair helemaal niks mee op.

In de achter ons liggende periode werd het defensiepersoneel echter wél geconfronteerd met het geblunder over de invoering van de WUL, die weliswaar een generaal zijn kop kostte, maar goed, die zit dan ook thuis met 100% van zijn salaris, en dat is toch ook vervelend. Dan heeft defensie ook een onoplosbaar probleem met het AOW gat, zeg maar het ‘sinckhole’ van Defensie. Wordt dit in andere bedrijfstakken opgelost; zo niet bij het ministerie van oorlog zoals defensie eigenlijk weer zou moeten heten want onwetendheid, onkunde en onvermogen strijden binnen de muren bij  dit ministerie al jaren om voorrang.

Hallo! Hallo! Doe er eens minimaal 6 a 7% bij zou ik zeggen, dan heeft het defensiepersoneel alleen nog maar zijn verloren loonindexatie terug over de afgelopen 5 jaar. Een salarisverhoging kost meer, maar dat heeft de Tweede Kamer toch wel over voor zijn personeel. Zelf ontvangen zij wel riante vergoedingen,waarom hun eigen personeel dan geen normaal salaris? Het defensiepersoneel is duidelijk de sluitpost op de begroting van deze regering, dat moet maar eens afgelopen zijn. Het personeel moet prominent op de begroting worden genoemd. Dus beste politici, omhoog met de Defensiebegroting, op naar 1,5% van het BNP, want er heeft een salaris achteruitgang plaatsgevonden waar je u tegen zegt bij de toch altijd maar weer loyale werknemers binnen defensie.

Fijne onderhandelaars: laat je niet piepelen om weer een sigaar uit eigen doos te presenteren aan je achterban. Hou je rug recht! Laat de pensioenen overeind, blijf af van de toelages. Presenteer Defensie een mooi plan om de salarisschalen door te laten groeien. Vertel over de inkomensachteruitgang van militairen die in de West zijn geplaatst (dit is ook onder het tafelkleed geschoven). Bevorderingen bij hen die de haver verdienen (mensen die te vaak, vier tot vijf keer achter elkaar worden uitgezonden). Laat de Defensie-conditieproef geen guillotine (rechtspositie) worden voor personeel wat in ongelijke omstandigheden ineens hetzelfde moeten presteren.

Er is zoveel meer. Dus stop die afbraak en begin eindelijk met de opbouw! De mannen en vrouwen werkzaam bij Defensie verdienen het (al jaren).

 

Putdeksel

Naar aanleiding van dit stuk van putdeksel heet de redactie een poll samengesteld om te meten wat u het allerbelangrijkst vindt in de nieuwe CAO.

[poll id=”4″]

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: