30 november, 2022
Onze vakbondGratis WiFi (Breedband) Voor Alle Militairen

Gratis WiFi (Breedband) Voor Alle Militairen
G

Er is veel ophef ontstaan door een brief die namens de leiding van de Marinebasis Den Helder is verspreid onder de ‘binnenslapers’ van het marineterrein. In de bewuste brief wordt vertelt dat het huidige internet te langzaam is en dat de werkgever onderzoekt of onder het personeel belangstelling bestaat voor gamen, films, Skype of zwaardere applicaties, waarvoor de huidige bandbreedte ontoereikend is.

De ODB werd door haar leden benaderd, niet over de vraag of zij dat willen – dat staat anno 2016 buiten kijf – maar vanwege de kosten die worden geschat op zo’n 35 euro per maand. Daarbij kun je een abonnement afsluiten voor bijvoorbeeld 10 euro per week. De marine wil haar personeel in het kader van ‘goed werkgeverschap’ sneller internet aanbieden, maar wel datzelfde personeel met de kosten hiervoor opzadelen.

Je kunt natuurlijk stellen dat de binnenslapers ’tevreden moeten zijn met dat beetje WiFi’ dat in Den Helder beschikbaar is, in Havelte hebben ze namelijk helemaal niets! Dit is nu een mooi voorbeeld van een dubbele moraal. Het zou de werkgever defensie sieren iedere militair die intern woont te voorzien van breedband internet voor ….. noppes. Deze service heb je immers ook al bij elke simpele patattent om de hoek, bij McDonald’s, in de trein, etc. Dat noemen wij pas goed werkgeverschap anno 2016. Los van het feit dat, als een militair wordt overgeplaatst, zijn of haar afgesloten abonnement niet zomaar kan worden doorgeven aan een collega; de poen ben je dus sowieso kwijt!

ODB vindt breedband WiFi …. altijd doen; maar de kosten zijn voor de werkgever. Defensie zou met een (landelijke) provider een contract moeten afsluiten voor geheel defensie.

bron: Redactie ODB

6 REACTIES

  1. Ik zou er persoonlijk geen bezwaar tegen hebben mits ik dan ook echt een volledig aanbod zou krijgen als thuis het geval is. Dus digitaal tv kijken (inclusief decoder) en minimaal een 120 Mb verbinding voor mijzelf. Uit mijn eigen periode als boordplaatser (binnenslaper) weet ik dat velen de online time gebruiken om te downloaden. Daar is het wifinetwerk te traag voor. Een glasvezel dan wel kabel aansluiting op eigen kamer / hut wordt dan een vereiste als er een financiële bijdrage gevraagd wordt. En … uit mijn tijd als beheerder van het internet café in de Witte Raaf weet ik nog dat er per (vaste) aansluiting (lees computer) betaald moest worden. Zal ongetwijfeld allemaal erg achterhaald zijn maar e.e.a. hangt ook af van de aanbieder EN de controleur zijnde buma-stemra / stichting brein die graag van u weten wat u aan het doen bent. Er zitten wat meer haken en ogen aan dan je op het eerste gezicht zou bedenken.

  2. Het is niet meer van deze tijd om niet on-line te kunnen. We gebruiken steeds meer app,s en er zijn tegenwordig ook wel app,s te bedenken die het werk vergemakkelen. En zelfs midden op zee heb ik meer WIFI dan op de meeste plekken van defensie.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: