17 juli, 2024
Onze vakbondGevallenen Herdacht bij Monument 'Voor Hen Die Vielen'

Gevallenen Herdacht bij Monument ‘Voor Hen Die Vielen’
G

Bij het monument “Voor hen die vielen” aan de Middenweg in Den Helder, zijn maandagochtend 4 mei de Nederlandse slachtoffers herdacht van de oorlogssituaties en vredesoperaties tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De herdenking was zoals gebruikelijk georganiseerd door de Koninklijke Marine. Namens de ODB legden voorzitter Erik Jurriëns en secretaris Aad Splinter een krans bij het monument.

Bij de Vijfsprong hadden enkele honderden personen zich verzameld om de herdenking bij te wonen. Het voltallige college van burgemeester en wethouders was aanwezig, alsmede vele genodigden. Het thema vandaag was “Vrijheid geef je door”. De vlootaalmoezenier hield een toespraak en er werden vele kransen gelegd, onder meer door de Commandant der Zeestrijdkrachten generaal Rob Verkerk, burgemeester Koen Schuiling en wethouder Pieter Kos namens het gemeentebestuur van Den Helder, de Belgische Defensie en de militaire vakbonden ACOM, KVMO en VBM.

De herdenking begon met het gewapend appèl en het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag. De vlootaalmoezenier sprak over alle slachtoffers onder meer de woorden “Door hen die de hoogste prijs betaalden te gedenken, zijn ze hier en nu aanwezig” en “Er zijn altijd nabestaanden die hen niet vergeten. Voor hen is het geen herinnering, maar dagelijkse werkelijkheid”.

bron : Den Helder actueel/Ronald Boutkan
Noord Hollands Dagblad/Arie Booij

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: