28 november, 2022
Onze vakbondGebroken Geweertje mod 1

Gebroken Geweertje mod 1
G

Als je op dit moment het nieuws volgt, dan kan het niet anders dat men zich afvraagt waar het heen moet met Defensie. Allereerst kwam de verschrikkelijke ramp met vlucht MH-17 van Malaysia Airlines en hoort men dagelijks over de repatriëringsmissie die haar moeilijke taak niet kan uitvoeren. Vervolgens – een stuk minder prominent – de situatie tussen Aruba en Venezuela over een vermeende drugscrimineel die consul had moeten worden in ons Koninkrijk. En in beide gevallen speelt Defensie een rol …. maar dan een rol van “helaas niet kunnen”.

Het kabinet klampt zich vast aan de repatriëringsmissie in Oekraïne, om in ieder geval te zorgen dat (mogelijk) nog in het gebied aanwezige stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van passagiers van deze rampvlucht naar Nederland worden teruggebracht. Vanuit Defensie zijn 40 ongewapende Marechaussees toegevoegd aan de missie. Naast het zoeken kunnen zij ook een rol spelen bij het vinden van de oorzaak van deze afschuwelijke vliegtuig“crash”. Alleen wil het niet echt vlotten met deze missie, omdat continue hevige gevechten plaatsvinden in dezelfde regio als de ramplocatie tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Frustratie alom en de tijd tikt door.

De premier heeft op enig moment ferm geroepen “send in the marines”, maar wat moet hij sturen? Behalve de vele suf gereorganiseerde militairen, is veel van het noodzakelijke materieel wegbezuinigd. Om een paar voorbeelden te noemen:

 • Er werd gesuggereerd om de 35 km2 crashsite met zwaar militair materieel te beveiligen om zo repatriëring en onderzoek mogelijk te maken. Helaas moet worden geconstateerd dat Nederland geen zwaar militair materieel meer heeft. Onze tanks zijn allemaal wegbezuinigd dus moet “leentje buur” worden gespeeld bij …. wie zal het zeggen.
 • In het verleden werd zeer lovend gesproken over de capaciteiten van P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen tijdens verkenningen boven crisisgebieden. Niet alleen de sensoren maar zeker ook de kundigheid van de bemanningen speelden daarbij een cruciale rol. Nu kan dat niet meer …. wegbezuinigd.

En dan de kwestie tussen Aruba en Venezuela. Dhr. Carvajal werd door Venezuela naar voren geschoven als beoogd consul van dat land in Aruba. Alles liep op rolletjes totdat Hugo Carvajal op verzoek van Amerika op het eiland werd gearresteerd en vastgezet wegens vermeende betrokkenheid bij drugshandel. Na vier dagen mocht dhr. Carvajal weer gaan, omdat volgens Buitenlandse Zaken “hij diplomatieke onschendbaarheid zou genieten”?? Of was Nederland bang geworden omdat Venezuela uiteraard helemaal niet blij was met de arrestatie en mogelijke uitlevering aan Amerika van een vertrouweling van Hugo Chavez. Er werd gedreigd met sancties en er zouden vier Venezolaanse oorlogsbodems zijn gesignaleerd.

En wat had Nederland daar tegenover kunnen stellen als Venezuela daadwerkelijk met oorlogsschepen zou komen? Ook hier heeft het bezuinigingsmonster toegeslagen. Wat betreft vloot kan Nederland daar niet veel meer uitrichten:

 • Tegen andere oorlogsschepen kan een OPV niet veel uitrichten, omdat het schip daar niet voor is ontworpen …. dus welke dreiging moet dan van Nederland uit gaan?
 • Ook hier zou je zonder blikken of blozen kunnen stellen dat in een escalerende situatie een P-3C Orion patrouillevliegtuig node zal worden gemist. Zeker nu er zoveel problemen zijn met de NH-90 helikopter. Ook hier wederom “leentje buur” spelen bij …. wie zal het zeggen.

Zie hier de resultaten van een opeenstapeling van bezuinigingen …. je zou bijna kunnen spreken van “gebroken geweertje mod 1”.
Natuurlijk is niet iedere oplossing een militaire oplossing. Maar in het palet van mogelijkheden voor onze regering moet de militaire optie realistisch aanwezig zijn. Het niet hebben van dergelijke middelen zet een land direct in de hoek van landen waar niet mee hoeft te worden onderhandeld …. ze kunnen toch niets uitrichten. Maar het tij kan nog worden gekeerd.

De ODB eist daarom van de minister van Defensie een ferme aanpak van de geschetste problemen. Om deze papieren tijger te transformeren in een brullende leeuw, moet zo spoedig mogelijk weer worden geïnvesteerd in Defensie. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten …. goed voor de Nederlandse diplomatiek …. goed voor de industrie …. goed voor de werkgelegenheid en boven alles …. goed voor uw en onze veiligheid!

Wie stopt deze afbraak? …. Wij willen opbouw!

9 REACTIES

 1. Ik moet zeggen dat ik dit een slecht stuk vind. En wel om de volgende redenen.
  1. Lucht mobiel stond met ongeveer anderhalf bataljon en brigadestaf klaar om te vertrekken. Dus niet kunnen durf ik aan te vechten.
  2. De cv90 valt ook makkelijk onder zwaar materieel. Tanks waren beter geweest maar laten we niet doen alsof we niks meer hebben.
  3. De keuze om geen zwaar materieel te sturen is tweeledig. Ten eerste duurt het weken als het al niet maanden is om zwaar materieel die kant op te krijgen. Ten tweede draagt een flinke knokpartij met de rebellen niet bij aan het hoofddoel van de lichamen terug krijgen.
  4. Een consul van een ander land heeft gewoon diplomatieke onschendbaarheid. Dat heeft niet Buitenlandse Zaken verzonnen. Dat is internationaal bepaald. Dat hij officieel nog niet in functie was was puur omdat hij niet in gezworen werd op het vliegveld.
  5. Ik betwijfel of de Orion iets uit had kunnen richten tegen 4 schepen. Goed apparaat hoor, maar niet helemaal opgewassen tegen de taak.
  6. Als Venezuela besluit ons grondgebied te schenden zijn we nog steeds NAVO lid. Even Amerika vragen of ze 4 schepen naar de zeebodem willen verplaatsen. Hele idee van de NAVO was niet alles zelf meer doen.
  7. Er hangt al zoveel surveillance boven de Oekraïne dat onze Orion niet zoveel bijgedragen had. Leuk voor de nationale trots, maar als je wilt weten hoe het er aan toe is kan je beter de NAVO vragen. We hebben een paar sattelieten hangen en een hoopje vliegtuigen.

  Begrijp me niet verkeerd ook ik ben de bezuinigingen zat en wil weer een brullende leeuw zijn. Maar we zullen met betere argumenten moeten komen dan dit. Dus al ben ik het eens met het doel, vind ik de argumentatie zwakjes.

  • Geachte heer Boekhout,

   Als u notie neemt van het vaak aangehaalde artikel 5 van het NAVO-verdrag, zult u zich wellicht realiseren dat uw argument dat de VS ons in de west te hulp zal schieten bij een Venezolaanse aanval omdat we NAVO-lid zijn een verkeerde voorstelling van zaken betreft.

  • Thijs, alles begint met een eerste aanzet. Je mond open doen is er een van. Zwakke argumenten of sterke argumenten, het zijn argumenten. Val je collega dus niet af maar sterk hem in zijn argumenten.

  • Thijs hou op man domme uitspraak, wij hebben niet veel meer. Verkeerde bezuiniging. Het is een
   Schande wat onze linkse waailappen doen!! Verdediging is je beste aanval !! Goed Materiaal is op dit moment zeer belangrijk kijk Israël !! Tanken zijn zwaar belangrijk. Onze luchtmacht heeft nog maar 1/4 spul wat het doet. Met elkaar denken er komt geen oorlog is helemaal zot! Er gaat wat gebeuren en wij zijn niet voorbereid.
   Grtjes van mij (ik val je niet aan!!)

 2. Beste ex-collega’s, ooit waagde ik – na een jaar of 12 te hebben gediend – de overstap naar de burgermaatschappij. Vaak werd ik in die tijd geconfronteerd met uitspraken dat ik zoveel zekerheden opgaf. Ik reageerde toen ook al met: “Militair is in principe een baan als iedere andere, als je het nimmer aflatende, politieke gedoe zat bent, moet je wat anders gaan doen. Vanuit historisch perspectief waren militairen vaak al huurlingen en bepaalden zelf mede de huurcondities.”

  Nu leven we in een tijd dat de vaste dienstbetrekking uitsterft, dus de vraag naar arbeid verandert. Probeer dan ook het aanbod te veranderen, zeg je baan op, ga jezelf opnieuw verhuren en breng jouw condities daarbij beter in. Als een groot deel van de militairen dit zou doen, zal er politiek echt wel iets veranderen. Je moet het met z’n allen wel aandurven. En daar wringt volgens mij de schoen, terwijl de onzekerheid die de politiek jou bezorgt, net zo groot is als de onzekerheid van het opzeggen van de huur en een andere huurder vinden. In het laatste geval heb je alleen de regie meer naar jezelf getrokken. Succes!

 3. Mijn mening is dat wij rap een geloofwaardige defensie moeten opbouwen. Kan dat? Zal lang duren. Maar; poetin, bedankt voor de wake up call richting Europa en Nederland. Zijn wij nu wakker?

  Een bezorgde marinaman met FLO

 4. Iin een driemogendheden verdrag tussen Rusland, VS en Oekraïne heeft dat laatste land ooit een “harde” veiligheidsgarantie gekregen voor het opdoeken van haar kernwapens.

  ‘According to the terms of the declaration — some of which still remain undisclosed — in exchange for U.S. foreign aid, reactor fuel rods, tripartite mutual security guarantees, and compensation for fissile material transferred to Russia, Ukraine promised to remove all former Soviet nuclear weapons from its territory within 7 years and to accede to the NPT.’

  Nu blijkt dat keiharde garanties en verdragen niet meer tellen en geheel de wereld weer in brand begint te staan. Kun wij ons zelf niet afvragen af wij te veel vredesdividend hebben genomen. Misschien kunnen het tij nog keer gekeerd.

 5. voel me ook zeker niet aangevallen. Ik had zelf misschien ook wat positieve argumenten er in moeten gooien in plaats van alleen maar commentaar. Dat was wat kortzichtig en ik had er wat meer de tijd voor moeten nemen.
  Ben het ook zeker er mee eens dat als Rusland bijv besluit zijn dreigementen op te voeren door een vloot voor de kust te leggen, wij geen antwoord hebben.
  Wil alleen die discussie meer sterke argumenten voeren. Had ik beter weg moeten zetten.

  • Thijs, je geeft je mening en zienswijze en dat is ok! M.b.t. de PC3 dit was een wapensysteem, die een mogelijkheid had om 4x SSM Harpoon met zich mee te dragen. Met dit wapensysteem was het mogelijk om de Venezolaanse vloot, zeer snel en doeltreffend te elimineren.

   Helaas dit wapensysteem helaas opgeofferd. Onbegrijpelijk als je ziet hoe het geld is verspilt bij defensie. Dure NH90’s, CV90 enz. De vele (onnodige) modificaties hebben dit een duur wapensystemen gemaakt. Een goedkoper alternatief voor de NH was ook al beschikbaar………..

   Verkeerde keuzes kosten ons ook de kop.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: