31 mei, 2024
Onze vakbondGebroken Geweertje mod 1

Gebroken Geweertje mod 1
G

Als je op dit moment het nieuws volgt, dan kan het niet anders dat men zich afvraagt waar het heen moet met Defensie. Allereerst kwam de verschrikkelijke ramp met vlucht MH-17 van Malaysia Airlines en hoort men dagelijks over de repatriëringsmissie die haar moeilijke taak niet kan uitvoeren. Vervolgens – een stuk minder prominent – de situatie tussen Aruba en Venezuela over een vermeende drugscrimineel die consul had moeten worden in ons Koninkrijk. En in beide gevallen speelt Defensie een rol …. maar dan een rol van “helaas niet kunnen”.

Het kabinet klampt zich vast aan de repatriëringsmissie in Oekraïne, om in ieder geval te zorgen dat (mogelijk) nog in het gebied aanwezige stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van passagiers van deze rampvlucht naar Nederland worden teruggebracht. Vanuit Defensie zijn 40 ongewapende Marechaussees toegevoegd aan de missie. Naast het zoeken kunnen zij ook een rol spelen bij het vinden van de oorzaak van deze afschuwelijke vliegtuig“crash”. Alleen wil het niet echt vlotten met deze missie, omdat continue hevige gevechten plaatsvinden in dezelfde regio als de ramplocatie tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Frustratie alom en de tijd tikt door.

De premier heeft op enig moment ferm geroepen “send in the marines”, maar wat moet hij sturen? Behalve de vele suf gereorganiseerde militairen, is veel van het noodzakelijke materieel wegbezuinigd. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Er werd gesuggereerd om de 35 km2 crashsite met zwaar militair materieel te beveiligen om zo repatriëring en onderzoek mogelijk te maken. Helaas moet worden geconstateerd dat Nederland geen zwaar militair materieel meer heeft. Onze tanks zijn allemaal wegbezuinigd dus moet “leentje buur” worden gespeeld bij …. wie zal het zeggen.
  • In het verleden werd zeer lovend gesproken over de capaciteiten van P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen tijdens verkenningen boven crisisgebieden. Niet alleen de sensoren maar zeker ook de kundigheid van de bemanningen speelden daarbij een cruciale rol. Nu kan dat niet meer …. wegbezuinigd.

En dan de kwestie tussen Aruba en Venezuela. Dhr. Carvajal werd door Venezuela naar voren geschoven als beoogd consul van dat land in Aruba. Alles liep op rolletjes totdat Hugo Carvajal op verzoek van Amerika op het eiland werd gearresteerd en vastgezet wegens vermeende betrokkenheid bij drugshandel. Na vier dagen mocht dhr. Carvajal weer gaan, omdat volgens Buitenlandse Zaken “hij diplomatieke onschendbaarheid zou genieten”?? Of was Nederland bang geworden omdat Venezuela uiteraard helemaal niet blij was met de arrestatie en mogelijke uitlevering aan Amerika van een vertrouweling van Hugo Chavez. Er werd gedreigd met sancties en er zouden vier Venezolaanse oorlogsbodems zijn gesignaleerd.

En wat had Nederland daar tegenover kunnen stellen als Venezuela daadwerkelijk met oorlogsschepen zou komen? Ook hier heeft het bezuinigingsmonster toegeslagen. Wat betreft vloot kan Nederland daar niet veel meer uitrichten:

  • Tegen andere oorlogsschepen kan een OPV niet veel uitrichten, omdat het schip daar niet voor is ontworpen …. dus welke dreiging moet dan van Nederland uit gaan?
  • Ook hier zou je zonder blikken of blozen kunnen stellen dat in een escalerende situatie een P-3C Orion patrouillevliegtuig node zal worden gemist. Zeker nu er zoveel problemen zijn met de NH-90 helikopter. Ook hier wederom “leentje buur” spelen bij …. wie zal het zeggen.

Zie hier de resultaten van een opeenstapeling van bezuinigingen …. je zou bijna kunnen spreken van “gebroken geweertje mod 1”.
Natuurlijk is niet iedere oplossing een militaire oplossing. Maar in het palet van mogelijkheden voor onze regering moet de militaire optie realistisch aanwezig zijn. Het niet hebben van dergelijke middelen zet een land direct in de hoek van landen waar niet mee hoeft te worden onderhandeld …. ze kunnen toch niets uitrichten. Maar het tij kan nog worden gekeerd.

De ODB eist daarom van de minister van Defensie een ferme aanpak van de geschetste problemen. Om deze papieren tijger te transformeren in een brullende leeuw, moet zo spoedig mogelijk weer worden geïnvesteerd in Defensie. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten …. goed voor de Nederlandse diplomatiek …. goed voor de industrie …. goed voor de werkgelegenheid en boven alles …. goed voor uw en onze veiligheid!

Wie stopt deze afbraak? …. Wij willen opbouw!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: