21 juni, 2024
Onze vakbondEinde Luitenant-Kolonel Maaskampkazerne

Einde Luitenant-Kolonel Maaskampkazerne
E

De voormalige Luitenant-Kolonel Maaskampkazerne aan de Nieuweweg in Den Helder sluit per 1 januari 2013 de deuren. De laatste gebruikers verhuizen volgende week hun spullen.
Het Luitenant-kolonel Maaskamp werd op 1 mei 1951 in gebruik genomen. Er zijn in genoemde periode een paar honderd mensen dagelijks de slagboom van het kamp gepasseerd om naar hun werk te gaan.

Negentien commandanten hebben er in die 61 jaar de leiding gehad, enkele namen die zeker niet mogen ontbreken zijn, Lkol N.J. de Ruiter, Lkol J.W. Bakker, Lkol H.P. Labberté en Lkol D.A.A. Fiege. Deze laatste was commandant Luchtdoelartillerieschietkamp (Luask) van 1 januari 1999 tot 1 april 2005. Op het schietterrein Botgat (een dependance voor praktijkonderwijs Luask) viel het allerlaatste schot al op 23 november 2004.

Momenteel slapen er nog zo’n vijftig mensen, onder andere personeel van het voormalige MEOB uit Oegstgeest, het KIM en de Koninklijke Marechaussee vinden er nog onderdak. Per 14 december vertrekt het grootste deel van hen naar een onderkomen op de Nieuwe Haven.

Wat er met de oude kazerne gaat gebeuren is niet bekend. De sluiting houdt direct verband met de bezuinigingen die onder het vorig kabinet (Rutte 1) in gang werden ingezet. De ODB is het oneens met de ingezette koers van ombuigingen die zonder een gezonde visie (bedrijfsplan) nu door geheel Nederland worden uitgevoerd.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: