21 april, 2024
Onze vakbondEindbod vakcentrales Defensie afgewezen

Eindbod vakcentrales Defensie afgewezen
E

De vakcentrales voor Defensiepersoneel hebben vandaag laten weten het eindbod van Defensie niet te accepteren. Het bod zou volgens Defensie perspectief gaan bieden voor al het personeel. Naast de loonsverhoging ging het bijvoorbeeld om maatregelen om de interne doorstroom te verbeteren. Ook zou Defensie een persoonlijk opleidingsbudget beschikbaar stellen om carrièremogelijkheden binnen of buiten Defensie te vergroten.

De ALV van de ODB is het volledig met de afwijzing eens! Want alle slechte voorstellen in het eindbod werken heel lang door, veel langer dan ‘het jaartje’ wat de minister u wil laten geloven. Er wordt geen perspectief geboden voor het personeel. De loonsverhoging is gewoonweg te laag vergeleken met overige ministeries en het nieuwe salarishuis doet het ergste vrezen voor uw portemonnee. Het persoonlijk opleidingsbudget is qua duur te krap bemeten en voor carrièremogelijkheden niet gegarandeerd kunnen worden. Ook ontbreekt een indexering van het jaarlijkse bedrag.

Beter bod niet haalbaar

Verder bood Defensie een overgangsregeling om het personeel te beschermen tegen de effecten van de opschuivende pensioengrens. De organisatie was bovendien voornemens de duur van bepaalde oefeningen te laten meetellen zodat militairen eerder met leeftijdsontslag kunnen. Gezien de huidige omstandigheden is een beter bod voor 2017 niet haalbaar.

De ALV van de ODB deelt deze mening niet! De zogenaamde bescherming tegen een opschuivende pensioengrens is een schijnvertoning en zo is al helemaal geen sprake van een ouderenbeleid. De werkgever probeert al vanaf 2003 krampachtig een ouderenbeleid te ontwikkelen. Tot op heden zijn het allemaal losse flodders. De huidige omstandigheden waar de werkgever naar verwijst zijn door Defensie zelf gecreëerd door geld wat bestemd is voor arbeidsvoorwaarden te gebruiken om het AOW-gat (gedeeltelijk) te dichten.

Achterban

Hoewel de vakcentrales het bod eerder niet omarmden, hebben zij de voorstellen van Defensie wel meegenomen naar hun achterban. Iedere vakbond heeft hierbij zijn eigen regels en statuten; sommige bonden houden een ledenraadpleging en andere bonden zoals de ODB, doen het weer anders.

De Defensietop en bonden gingen de afgelopen weken het land in om het personeel uitgebreid voor te lichten over de inhoud van het bod.

Alle vertegenwoordigers zijn de afgelopen weken intensief betrokken geweest bij het arbeidsvoorwaarden proces en met dit ronduit slechte eindbod, waar zelfs het eerste deelakkoord niet meer geldt, kunnen wij maar een conclusie trekken en dat is NEE. De vakbonden gaven 30 mei 2017 hun eindoordeel aan onze minister.

De ALV van de ODB wil verder nog benadrukken dat nog vele punten het bewuste eindbod van de minister alleen maar beroerder maken. Om een paar te noemen: de invoering van ’tussen rangen’, een nieuw loonhuis, middelloon en pensioen. Door al deze onderwepen wordt de positie van de militair alleen maar slechter. Meer premie of door andere rekenregels, zelfs een achteruitgang in pensioen tot 22% is voor een vakorganisatie volkomen onverteerbaar.

De ALV heeft wel een duidelijke boodschap aan de Minister en de top van defensie, commandanten OPCO’s, CDS en SG, plus alle andere leidinggevenden. Schijnbaar zijn eigen belangen in baan en positie belangrijker en lijkt de bereidheid te bestaan dat van anderen te grabbel te gooien voor persoonlijk (politiek) gewin. Blijkbaar beseffen deze militaire leidinggevenden niet dat zij waarschijnlijk de grootste financiële verliezers zullen zijn als dit alles doorgang vindt.

Veren hebben wij met zijn allen genoeg gekregen van deze minister. Wij zijn volgens haar “het goud van de organisatie”. Laten we eerlijk zijn, goud zijn is leuk, maar we hebben liever ‘bergen goud’ van haar dan dat zij zich de les laat lezen door haar collega van financiën. Niet alleen landsbelang maar ook goed werkgeverschap zijn de bouwstenen van een sterke Defensie. Daar hoort een goede CAO bij…..de ODB poldert niet!

Wij gaan door met gezamenlijke acties en blijven strijden voor een eerlijke CAO.

Bron: MINDEF/redactie ODB

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: